BERISLAV ŠIPUŠ:

'Prvo Zakon o radu, pa onda o kazalištima'

13.02.2014 u 21:10

Bionic
Reading

Izjavu zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša da novi zakon o kazalištima ne bi bilo uputno donositi bez novog Zakona o radu (ZOR), HDZ-ovi su zastupnici 'preveli' na način da to zapravo znači da novi zakon neće biti donesen u mandatu sadašnje, nego tek slijedeće Vlade

Donošenje ZOR-a moglo bi dugo potrajati, pa bi to moglo značiti da ćete slijedećoj vladi ostaviti da radi novi zakon o kazalištima, rekao je akademik Željko Reiner (HDZ) na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Pitanje novog zakona postavio je Jasen Mesić (HDZ), držeći da ga je novi sastav Ministarstva kulture trebao staviti u raspravu čim je formiran novi kabinet ministrice.

Prošle su dvije godine, stav je struke da je taj proces, zbog zahtjevnosti kazališne materije već trebalo pokrenuti, rekao je Mesić, pitajući gdje je više puta najavljivanja strategija kulturnog razvitka.

Ništa se od toga ne događa, tvrdi Mesić žaleći se da ne zna na koji način potaknuti Ministarstvo da ispuni najavljeno.

I teatrologinja Vitomira Lončar smatra da je nužan novi zakon, kaže da je 'izoliranje stručne javnosti prešlo granice dopostivosti', da nema dijaloga sa Ministarstvom.

Pitanje novog zakona 'nametnula' je rasprava o izmjenama postojećeg koje bi trebale riješiti nedorečenosti u imenovanju intendanta nacionalnog kazališta.

Već kod zagrebačkog slučaja upozorili smo da će Osijek biti slijedeći i to se potvrdilo, sada kažemo da je Virovitica slijedeća, rekao je Mesić.

Koalicijski članovi Odbora zadovoljni su rješenjem koje nudi Ministarstvo, a Igor Kolman (HNS) opisuje ga riječima "pametno, dobro, elegantno", odnosno kao rješenje koje je puno bolje od trenutne situacije u osječkom HNK.

U Osijeku se, naime, osnivači – županija i Grad ne mogu dogovoriti o vršitelju dužnosti intendanta. Iako na računu kazališta ima novca, zbog pravne regulative nema tzv. potpisnika, pa se ne mogu isplatiti plaće za 250 ljudi.

Po izmjenama, ministar kulture iznimno može imenovati vršitelja dužnosti koji tu dužnost obavlja dok osnivači ne imenuju intendanta, tj. vršitelja dužnosti intendanta.

Ministarstvo uvažava i postojanje drugih javnih kazališta kojima su osnivači lokalne jedinice, te nudi rješenje za slučaj da se više osnivača ne može suglasiti o imenovanju. Prednost se daje osnivaču s većinskim udjelom koji bi mogao na prijedlog kazališnih vijeća imenovati ravnatelja kazališa. Međutim, ako se ipak ne obavi imenovanje, tada vršitelja dužnosti ravnatelja imenuje ured državne uprave u županiji, a u Zagrebu gradski ured nadležan za poslove kulture.