od 9. do 17. travnja

Prvi zajednički filmski festival četiri regionalna filmska festivala

  • Autor: D.A.M./Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2021 14:23
  • Objavljeno 30.03.2021 u 13:35
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Prvi zajednički regionalni filmski festival, na kojemu će se prikazati filmovi po izboru selektora festivala iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, održat će se od 9. do 17. travnja na ondemand.kinomeetingpoint.ba, u sklopu Mreže festivala Jadranske regije

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala to će biti prvi put da se okupe četiri vodeća filmska festivala istog govornog područja - Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora).Bit će to proljetno izdanje svakog od tih festivala manifestacija koje su različite veličine i profila, ali im je zajedničko što funkcioniraju kao platforma za promociju i predstavljanje europskog audio-vizualnog sadržaja i talenata.

Predstavnici tih festivala kažu kako su to mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja, posebno u ovim vremenima ključna za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti.

'Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo kamo želimo ići u budućnosti i da pokažemo da smo svi dio iste cjeline – jedne filmske zajednice', ocijenili su u zajedničkoj izjavi. Prvo izdanje donosi program filmova koje se inače mogu rijetko vidjeti, bit će tu, među ostalim, jugoslavenski klasici, prvi filmovi autora, višestruko nagrađivani filmovi, najzanimljiviji europski i svjetski naslovi. Publika će imati priliku pogledati i razgovore s nekima od autora filmova u programu. Vjeruje se kako će partnerstvo među festivalima poticati očuvanje publike i stvaranje nove te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

'Pozivamo publiku da na našem zajedničkom festivalu upozna nove, jedinstvene filmske glasove, da ponovo otkrije filmske klasike i da zajedno u vremenu pandemije uz pomoć filmske umjetnosti radimo na vraćanju osjećaja zajedništva i bliskosti', poručili su.

Sarajevo Film Festival pokrenut je pred kraj četverogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnovi civilnog društva te tako održi kozmopolitski duh Grada. Više od dva desetljeća kasnije Sarajevo Film Festival izrastao je u međunarodni filmski festival s posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Europe. Zagreb Film Festival predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije, a od samih početaka prije gotovo dva desetljeća usmjeren je k otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova.

Festival autorskog filma Beograd (FAF) osnovan je 1994. godine s ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja suvremena, umjetnička filmska ostvarenja, drugačija od većine filmova s redovnog kinoreperotoara. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival najznačajniji je filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri desetljeća. Internacionalni program fokusira se na natjecateljske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja dokumentarnih i studentskih filmova.

Mrežu festivala Jadranske regije podržala je Kreativna Evropa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!