OTVORITE UM

Prva pomoć za sve koji ne razumiju apstraktnu umjetnost

28.06.2014 u 19:07

Bionic
Reading

Ne razumijete apstraktnu umjetnost? Opustite se, niste sami. Evo nekoliko praktičnih savjeta za to kako maksimalno dobro zakamuflirati svoj problem

Otkad se pojavila, apstraktna umjetnost nailazila je na otpor mnogih ljudi.

Odvojena od materijalne stvarnosti, nevezana za motive predmeta i oku prepoznatljivu konkretnu pojavnost stvari, često je zbunjivala i kod promatrača izazivala nerazumijevanje.

Huffington Post pozabavio se tim ne suviše gorućim, već sporo tinjajućim problemom – nerazumijevanjem apstraktne umjetnosti - i objavio zabavan vodič za početnike i njihove susrete s apstrakcijama.

1. Ne postoji šifra u koju trebate proniknuti

Ljudska bića veseli rješavanje problema. Ta je osobina korisna u mnogim aspektima života, no carstvo apstraktne umjetnosti nije jedan od njih. Duboko udahnite i riješite se želje da svakom potezu kistom dodate simboličko značenje. Razumijevanje umjetnosti donosi osjećaj pobjede, a kupanje u njegovoj misteriji donosi još veći užitak.

2. Ne gledajte na sat

Koliko je vremena potrebno za puni doživljaj umjetničkog djela? Prosječno vrijeme provedeno ispred umjetničkog djela u muzejima iznosi oko 30 sekundi, a za istinski doživljaj potrebno je mnogo više. Kitty Scott, ravnateljica vizualnih umjetnosti Centra Banff, razumijevanje umjetničkog jezika povezuje s učenjem stranog jezika. Tijekom godina možete razgledati 20 djela i tek onda ih počinjete shvaćati.



3. Ne pričajte o svom petogodišnjem djetetu


Čak i ako vam na pamet pada dobra stara To bi mogao i moj petogodišnjak, suzdržite se. Jedan od umjetnika čija su djela često dočekivana s tim komentarom je Cy Twombly. 'Nisu djetinjasta u svojoj formi jer se dijete predaje, savija, posvećuje, plazi jezik trudeći se, naporno radi ne bi li se pridružilo svijetu odraslih. Twombly se odvojio od toga, olabavio, usporio, njegove ruke kao da levitiraju – kao da je riječ napisana otiscima njegovih prstiju, ne zbog gađenja ili iz dosade, već svojevrsnog hira kojim se obraća sjećanju na mrtvu kulturu koja nije ostavila više od nekoliko riječi traga', zapisao je u obranu umjetnika Roland Barthes.

4. Ne razmišljajte o slici, razmišljajte o stvari

Kada promatramo sliku, pojedina pitanja odmah padaju na pamet. Najjednostavnije od njih je: 'Što slika prikazuje?' Ako malo promijenite viđenje, slobodni ste otvoriti um mnogim složenijim pitanjima. Od čega je to načinjeno? Je li mirno ili kakofonično, teško ili lako, zatvoreno ili otvoreno? Ova vam pitanja mogu pomoći locirati početnu točku iz koje trebate uploviti u umjetnikov svijet pred vama. Jednostavno mjesto za početak je boja. Kao što je Vasilij Kandinski svojedobno napisao: 'Boja je moć koja direktno utječe na dušu.'

5. Riješite se svih pitanja

Ako vas postavljanje pitanja podsjeća na nemilosrdna policijska ispitivanja, fokusirajte se na osjećaje. Možda zvuči kao klišej, ali fokus na osjećaj koji u vama budi slika možda je pravi put. Na kraju krajeva, apstraktna umjetnica Agnes Martin rekla je: 'Apstraktna umjetnost konkretan je pokazatelj naših najsuptilnijih osjećaja.'

6. Zapamtite da neki umjetnici ne znaju niti pridaju značenje svojim radovima

Ovo vas pravilo baca ravno izvan strogog kraljevstva odgovora i objašnjenja. Čak i umjetnici sami ponekad nisu posve sigurni što znači njihovo djelo. Upitan za značenje svoje slavne serije 'Chatham', američki umjetnik Ellsworth Kelly rekao je: 'Ne mogu se sjetiti. Prilično sam impresioniran njome danas.'

7. Čitajte naslove djela

Tekst objašnjenja kraj djela, ako postoji, mogao bi vas odvesti do pravih tragova. Naslov to u većini slučajeva neće učiniti, ali bi vam barem mogao pomoći u razumijevanju djela i otvoriti vam obzor.

Cjelovit tekst dostupan je na internetskim stranicama.