PRENAMJENA U UREDE

Prozvali Petrova jer nije zaustavio oduzimanje prostora knjižnici u Metkoviću

07.12.2015 u 10:37

Bionic
Reading

'Devastacija Gradske knjižnice Metković' naslov je dramatičnog izvješće o stanju u knjižnici u Metkoviću. Izvješće je rezultat stručnog nadzora provedenog 2. listopada, a upućeno je nadležnim institucijama s apelom da se poduzmu svi koraci kako bi se knjižnica spasila od devastacije, piše portal Arteist

U izvještaju s Pulskog sajma knjiga portal Arteist donosi priču o vrlo lošem stanju u kojem se nalazi knjižnica u Metkoviću gradonačelnika Bože Petrova, a koji nije ništa učinio da to stanje popravi.

'Bila sam neugodno iznenađena zatečenim neredom. Ogroman broj knjiga se nalazi posvuda izvan polica, a mnoge čak u hrpama po podovima knjižnice. Objašnjeno mi je da su to knjige koje su morale biti uznenada prenesene iz prostora koji su donedavno pripadali knjižnici, a koje je Grad Metković dao na korištenje drugim korisnicima. Spomenuti su katastar, geodet… – navodi u svome izvješću knjižničarska savjetnica Marica Šapro Ficović iz Matične službe za narodne i školske knjižnice Dubrovačko-neretvanske županije', a prenosi Arteist

Prostori koji su bez obrazloženja, odlukom 'iz grada' oduzeti knjižnici, nisu bili dostupni – nalaze se pod ključem. Ipak, unutra su se mogli vidjeti uredski stolovi i računala, otprilike po dva u svakoj prostoriji.

'Riječ je o dvije velike prostorije od po cca 70 četvornih metara na dva kata u kojima su donedavno bili smješteni odjeli knjižnice sa stručno raspoređenom knjižnom građom. Sad su ti prostori knjižnice pretvoreni u (polu)prazne administrativne urede, dok je knjižni fond iz tih prostora izbačen, navodi se u izvješću, koje je obznanjeno prošlog tjedna na takozvanom Nultom danu Sajma knjiga u Puli, u rezerviranom za pripadnike struke.

Zatečena otimačinom prostora knjižnice, autorica izvješća dalje navodi kako joj je objašnjeno da je naredba za trenutnim iseljenjem dijelova knjižnice došla iz Grada Metkovića – i to usmeno, uz izjavu da je to od javne koristi za grad.

'Prilikom stručnih nadzora u travnju i srpnju 2014. godine, Gradska knjižnica Metković izgledala je uređeno, unatoč problemu nedostatnog broja stručnih djelatnike i povezanih problema revizije i otpisa. S ovim je problemima Matična služba u više navrata upoznala gradonačelnika Metkovića, dr. Božu Petrova, te se njihovo rješenje očekivalo u 2015. godini. No umjesto zapošljavanja još najmanje jednog, neophodnog, diplomiranog knjižničara, zaposlene su dvije osobe izvan struke, navodi se u izvješću, uz napomenu da su te dvije osobe preraspoređene iz drugih ustanova u kulturi. Tako knjižnica sada ima ukupno šest zaposlenih, a samo je jedan od njih diplomirani knjižničar, odnosno knjižničarka – to je ujedno ravnateljica Vesna Vidović', navodi se  izvješću, a o cijeloj priči detaljnije čitajte na Arteistu.