KLOVIĆEVI DVORI

Prošetali smo se Picassovom izložbom prije otvaranja

22.03.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Sve je spremno za otvaranje dugo očekivane izložbe 'Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz' koja u Zagreb donosi djela Pabla Picassa, jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća

U galeriji Klovićevi dvori predstavljena je dugo pripremana izložba 'Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz' koja u hrvatsku prijestolnicu donosi 56 slika i skulptura jednog od najslavnijih umjetnika prošloga stoljeća Pabla Picassa.

Zbog očekivanog velikog interesa, gornjogradska galerija radit će sve dane, osim Uskrsa, sve do završetka izložbe 7. srpnja, istaknula je ravnateljica Marina Viculin.

Ravnateljica Nacionalnoga muzeja Picasso u Parizu Anne Baldassari autorica je postava u Klovićevim dvorima. Baldassari je kazala kako postav izložbe omogućava kronološko putovanje u kojemu su zastupljene slike, skulpture i fotografije, sve od umjetnikovih najranijih radova do posljednjih godina njegova života.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je Picasso u Zagrebu više od kulturnog događaja godine zaključivši da tom izložbom u Zagrebu Hrvatska i formalno postaje članica velike kulturne i političke zajednice – Europske unije.

Prva retrospektivna izložba Pabla Picassa u Zagrebu donosi više od stotinu radova prateći glavna razdoblja umjetnikova stvaralaštva te različite medije njegova istraživanja likovnosti dočaravši tako raznolikost njegovih faza: plavu i ružičastu fazu, protokubistika istraživanja, ratne slike, pop fazu, najvažnija djela sintetičkog kubizma, varijacije na temu starih majstora, klasičnu, nadrealističku i posljednju fazu.

U izložbu su uključene i fotografije iz osobnih Picassovih arhiva.

Cijena karte za odraslu osobu iznosit će 70 kuna. Obiteljska ulaznica stajat će stotinu kuna, a učenici, studenti i umirovljenici moći će ulaznicu kupiti s popustom pa će za nju morati izdvojiti pedeset kuna.

Svečano otvaranje izložbe održat će se u subotu, 23. ožujka u 19 sati, a prije nego što se i sami zaputite u Klovićeve dvore, pogledajte što vas čeka u videoprilogu.