U SPLITU

Pronađeni sarkofazi iz rimskog doba

16.12.2011 u 19:59

Bionic
Reading

Arheolozi Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu su na Rižinicama, lokalitetu između Solina i Klisa, pronašli dva kamena sarkofaga za koja je utvrđeno da potječu iz rimskog razdoblja iz 1. ili 2. stoljeća nakon Krista, izjavio je ravnatelj tog muzeja Tomislav Šeparović

Po njegovim riječima jedan od sarkofaga je ukrašen znakovljem iz rimskog razdoblja, odnosno znakom boga Merkura, a na sarkofazima su još primjetni i znakovi erota, odnosno bogova ljubavi iz rimskog razdoblja.

'Ta dva sarkofaga imaju izvanrednu arheološku važnost i postupit ćemo po naputcima Konzervatorskog odjela u Splitu kako bismo ih zaštitili u zimskom razdoblju od nepovoljnih klimatskih uvjeta', kazao je Šeparović.

Također je rekao kako je u sarkofazima pronađena i zlatna nit koja upućuje da je u njima bila pokopana bogatija osoba.

'U sarkofazima smo pronašli i kosti koje će istražiti forenzičari i utvrditi iz kojeg razdoblja potječu', kazao je Šeparović. Ističe kako su ti sarkofazi jamačno doživljeli prenamjenu u srednjem vijeku i, po dosadašnjim spoznajama, na lokalitetu Rižinicama mogli su biti upotrijebljeni vjerojatno u X. stoljeću.

'Rižinice su arheološki izvanredno važne i istraživanje na tom lokalitetu financira ministarstvo kulture, a mi u Muzeju posjedujemo ulomak koji upućuje da je hrvatski knez Trpimir stolovao na tom mjestu', rekao je Šeparović.