SUVREMENA UMJETNOST

Produljen natječaj MSU-a i Hrvatskog Telekoma za HT nagradu

03.01.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Natječaj za dodjelu jubilarne, desete HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost produljen je do 13. siječnja 2017. godine, priopćeno je iz Muzeja suvremene umjetnosti

S po jednim radom na natječaj se mogu prijaviti umjetnici koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacije te područjem presijecanja umjetnosti i tehnologije.

Na sudjelovanje se pozivaju i umjetnici koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija djela nastaju sintezom različitih izričaja i tehnika.

Riječ je o najvećoj nagradi za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj, a izložba odabranih radova s natječaja se tijekom proteklih deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni.

U proteklih deset godina na natječaj se prijavilo više od dvije tisuće radova, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa MSU-a.

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, u kojemu su ove godine ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, muzejska savjetnica i voditeljica Odjela Zbirki MSU-a Nataša Ivančević, viša kustosica Kunsthausa u Grazu Katrin Bucher Trantow, kustos i direktor Office for Art iz Berlina Rainald Schumacher te umjetnik Ivan Posavec

Oni će donijeti odluku o tri otkupne nagrade, od kojih prva iznos 75 tisuća kuna, druga 45 tisuća kuna, a treću 40 tisuća kuna.

Nagrada publike, odnosno deset tisuća kuna, isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad.

Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autora, koji dobiju sedam tisuća kuna za produkciju radova.