U 75. GODINI

Preminuo srpski književnik i prevoditelj David Albahari

30.07.2023 u 23:30

Bionic
Reading

Srpski književnik i prevoditelj David Albahari preminuo je u nedjelju, nakon duže bolesti, u Urgentnom centru u Beogradu u 75. godini, priopćila je obitelj

Rođen 1948. godine u Peći, a prvu knjigu, zbirku priča 'Obiteljsko vrijeme', objavio je 1973. godine. Pet godina kasnije tiskan mu je i prvi roman, 'Sudac Dimitrijević'.

Iza sebe je ostavio romane 'Cink', 'Kratka knjiga', 'Snježni čovjek', 'Mamac', 'Mrak', 'Getz i Mayer', 'Svjetski putnik', 'Pijavice', 'Ludwig', 'Brat', 'Ćerka', 'Kontrolni punkt', 'Životinjsko carstvo'.

Objavio je zbirke priča 'Opis smrti', 'Obične priče', 'Fras u šupi', ' Jednostavnost', 'Pelerina', 'Izabrane priče' i druge te knjige eseja 'Prepisivanje svijeta', 'Teret', 'Dijaspora i druge stvari', 'Ljudi, gradovi i štošta drugo'.

Knjige su mu prevedene na 21 jezik.

Zajedno sa karikaturistom i ilustratorom Dušanom Petričićem autor je knjige za djecu 'Ema i jež koji nestaje', a kao koautor potpisao je i 'Knjigu o muzici' sa Žarkom Radakovićem.

Višestruko je nagrađivani pisac, a među najznačajnijim priznanjima je Andrićeva nagrada za zbirku priča 'Opis smrti', te NIN-ova nagrada za roman godine ('Mamac') .

U razdoblju od 1973. i 1994. godine radio je u redakcijama više beogradskih i novosadskih časopisa i izdavačkih kuća.

Preveo je veliki broj knjiga, priča, pjesama, eseja i dramskih tekstova mnogih američkih, britanskih, australskih i kanadskih pisaca, među kojima su Saul Bellow, Isaac Bashevis Singer, Vladimir Nabokov, Margharet Atwood, Sam Shepard i drugi.

Bio je član Srpske akademije znanosti i umjetnosti, PEN centra i Srpskog književnog društva.

Od jeseni 1994. godine do 2012.godine živio je Calgariju, u Kanadi, a 2012. se preselio u Beograd.