NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminula velika hrvatska književnica Daša Drndić

06.06.2018 u 10:54

Bionic
Reading

Noćas je nakon teške bolesti u hospiciju u Rijeci umrla nagrađivana hrvatska književnica Daša Drndić, javlja Hrvatsko društvo pisaca

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 1946. godine.

Studirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kao Fulbrightova stipendistica boravila je na Southern Illinois University, a potom studirala na Case Western Reserve University.

Radila je kao urednica u izdavačkoj kući Vuk Karadžić, kao profesorica engleskog jezika na Narodnom univerzitetu Đuro Salaj i urednica-dramaturginja na Radio-televiziji Beograd. Doktorirala je na Sveučilištu u Rijeci, gdje je na Odsjeku za anglistiku predavala modernu britansku književnost i kreativno pisanje.

  • +9
Daša Drndić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prijevode u časopisima i književnim listovima te igrane i dokumentarne radio-drame.

Objavljena su joj prozna djela: 'Put do subote' (1982.), 'Kamen s neba' (1984.), 'Marija Częstohowska još uvijek roni suze ili Umiranje u Torontu' (1997.), 'Canzone di guerra' (1998.), 'Totenwande' (2000.), 'Doppelgänger' (2002.), 'Leica format' (2003.), 'After Eight' (2005.), 'Feministički rukopis ili politička parabola' (2006.) i u Frakturinom izdanju 'Sonnenschein' (2007.), 'April u Berlinu' (2009.), 'Belladonna' (2012.) i 'EEG' (2016.).

Prošle godine s romanom 'EEG' ušla je u finale za tportalovu nagradu za najbolji hrvatski roman, a tim je povodom s čitateljima podijelila stavove o temama kojih se dotiče u svom djelu.

'Živimo u veoma bolesnom vremenu, u vremenu koje razara duh, misao, slobodu, individualnost, radost, ljepotu, znanje, pa i ljubav, te istovremeno razara i sebe. Baš poput kancerogenog pankreasa koji kad proždere organe što ga okružuju, nestane i sam. Onima koji pišu eto tema napretek', zapisala je.

S romanom 'Belladona' u veljači je ušla u finale nove književne nagrade koju dodjeljuje Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), gdje je konkurirala, među ostalima, Orhanu Pamuku, Ismailu Kadareu i Borisu Akuninu.

Roman 'Sonnenschein' osvojio je 2007. godine nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike i nagradu Kiklop za prozno djelo godine. Dobitnica je nagrade Independent za najbolju stranu beletrističku knjigu po izboru čitatelja (Independent Foreign Fiction READERS Prize) za 2013. te međunarodne književne nagrade Prozart 2014.

Početkom devedesetih iz Beograda se doselila u Rijeku te je doktorirala na Filozofskom fakultetu i do umirovljenja predavala britansku književnost i kreativno pisanje na Odsjeku za anglistiku.

Posljednji javni nastup imala je prije nešto više od mjesec dana u antikvarijatu Ex libris, u kojem je predstavljeno reizdanje njene prve knjige objavljene 1997. u Hrvatskoj – 'Umiranje u Torontu'.