U 93. GODINI

Preminula velika glumica Mira Stupica

19.08.2016 u 16:14

Bionic
Reading

Velika glumica Mira Stupica, jedna od najvećih zvijezda u bivšoj Jugoslaviji koja je dio karijere igrala i u zagrebačkom HNK-u, preminula je u 94. godini života, javljaju beogradski mediji

Mira Stupica rođena je 17. kolovoza 1923. godine u Gnjilanu na Kosovu te je bila jedna od najcjenjenijih kazališnih, filmskih i televizijskih glumica u bivšoj Jugoslaviji. Pratio ju je i epitet najveće srpske glumice.

Stupica je debitirala 1941. godine u kazalištu i u višedesetljetnoj karijeri ostvarila niz zapaženih uloga. Godine 1955. zajedno sa suprugom, redateljem Bojanom Stupicom, Mira Stupica dolazi u Zagreb i glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957., nakon čega se vraća u Beograd. Rad na filmu je započela 1951. godine, od kada je ostvarila oko 50 filmskih i televizijskih uloga. Mira Stupica je bila i starija sestra renomiranog glumca Bore Todorovića.

Stupica je doživjela težak moždani udar i hitno je operirana, ali nije se uspjela oporaviti. Preminula je u Beogradu dva dana nakon svojeg 93. rođendana.Svoja životna iskustva opisala je u knjizi 'Šaka soli' koja je imala nekoliko izdanja.

U javnosti se posljednji put pojavila u travnju prošle godine, na Danu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.