PREDSTAVA O PUSSY RIOT

Premijeru prekinule ruske vlasti, pravoslavni vjernici i kozaci!

05.03.2013 u 16:40

Bionic
Reading

Švicarski kazališni redatelj Milo Rau odlučio je u Moskvi postaviti predstavu posvećenu pankericama iz benda Pussy Riot. No pripreme predstave zasad pokušavaju onemogućiti gradski činovnici, a smetnjama su se pridružili i kozaci te prijete i pravoslavni vjernici

U moskovskom centru Saharov je ovih dana prilično živahno, javljaju europski mediji. Naime, ovu kulturnu instituciju nazvanu po vjerojatno najpoznatijem sovjetskom disidentu Andreju Saharovu su pohodili, između ostalih, službenici ruske useljeničke službe, kako bi provjerili radnu dozvolu švicarskog kazališnog režisera Mila Raua. Rau pak radi na postavljanju predstave 'Moskovski proces' posvećene zatočenim pankericama iz benda Pussy Riot, s time da je naglasak na rekonstrukciji njihova suđenja, koje je ruska država pokrenula zbog performansa protiv Vladimira Putina.

Iz Centra Saharov poručuju da je riječ o šikaniranju ruskih vlasti, koje očito nisu uspjele pronaći problem s radnom vizom švicarskog režisera, ali im je uspjelo prekinuti jednu izvedbu predstave na dva sata svojom birokratskom intervencijom.

Izvedbu predstave 'Moskovski proces' o suđenju Pussy Riot su prekinuli i pravoslavni vjernici te tzv. kozaci, odnosno pripadnici ruskog konzervativnog saveza seljaka, koji su glasno prosvjedovali pred Centrom Saharov u Moskvi. Zaposlenici Centra Saharov su neke od njih pozvali da prisustvuju izvedbi te se osobno uvjere kako u predstavi nema ništa antireligiozno, ali su prosvjednici to odbili.

Švicarski kazališni režiser Milo Rau je pak cijelu stvar komentirao kratko: 'Sve to pokazuje kakva je situacija ovdje.'