Teatar &TD

Premijerno izveden autorski projekt Vanje Jovanovića 'Mala zabava'

08.04.2022 u 09:27

Bionic
Reading

U Teatru &TD u četvrtak je premijerno postavljena predstava "Mala zabava", dinamičan, sadržajno elaboriran i glumački snažan autorski projekt redatelja Vanje Jovanovića i dramaturginje Petre Pleše koji se bavi temom samoubojstva

Nagrađivani kazališni autor, Jovanović se zagrebačkoj publici predstavio prošle godine s predstavom "Čovjek Jastuk" u GDK Gavelli, svojom prvom profesionalnom režijom. "Mala zabava" Teatra &TD projekt je nastao u suautorstvu s glumcima, koji su ravnopravno sudjelovali u oblikovanju likova te time utjecali na kreiranje teksta.

Višemjesečni rad na predstavi rezultirao je energičnom, fabularno razrađenom i napetom dramom čiji slojeviti likovi utjelovljeni u petero mladih glumaca, još studenata, uvjerljivo i životno iznose svoje priče. Zdenka Šustić, Tea Harčević, Luka Knez, Tin Rožman i Ivan Simon tijekom gotovo 2,5-satne predstave suvereno provode likove Tine, Petre, Jakova, Davida i Nikše kroz čistilište njihovih života u potrazi za katarzom i konačnim razrješenjem.

Spojeni uvjerenjem da će do toga najlakše doći samoubojstvom, oni dolaze na ideju o organiziranju neke vrste posljednje večere u društvu jedinih ljudi za koje vjeruju da ih doista razumiju – jedni drugih.

Ono što kreće kao dramedija o pijanim tinejdžerima, polako se pretvara u košmarni triler

Mjesto radnje je vikendica u Baranji, vrijeme je srijeda navečer, zima je, jedan od najhladnijih dana u godini. Njih petero nahrupljuje u topli prostor interijera tipične slavonske lovačke kolibe obložene lamperijom (scenograf je Matej Kniewald). Predstava počinje kao naizgled opuštena prijateljska zabava no ubrzo postaje jasno da nije sve kako se čini – ono što kreće gotovo kao dramedija o pijanim tinejdžerima, polako se pretvara u košmarni triler.

Dok vani vije strašna mećava koja kuću zatrpava snježnim nanosima, njih se petero polako otiskuje na putovanje u središte vlastitog unutarnjeg pakla, simbolično utjelovljenog u cjepanicama kojima glumci čitavo vrijeme polako natrpavaju pozornicu.

Svatko od njih ima neku svoju tajnu i neki svoj razlog zašto je tu. Kako se "zabava" zahuktava, polako se među njima stvaraju sinapse međusobnog razumijevanja i tumačenja, iz čega se razvija slojevita kazališna igra kojom ova predstava problematizira temu neuklapanja, osjećaja nepripadanja i nedostatnosti naspram društvenih i obiteljskih očekivanja. Svi su protagonisti "Male zabave" duboko određeni svojim socioekonomskim kontekstom, oblikovani unaprijed zadanim, naslijeđenim kulturnim kodovima. Kako bi preuzeli konce svojih života u svoje ruke, oni se tih života moraju – odreći.

Redateljski i dramaturški pažljivo posložen komad igra se u maloj, Polukružnoj dvorani &TD-a, s publikom posjednutom na dohvat ruke od scenskih zbivanja, što pojačava kazališni doživljaj i uvlači gledatelje još intenzivnije u priču, a atmosferi pridonosi i vrlo promišljeno oblikovano svjetlo Dine Marijanović.

Ambiciozno zamišljena, predstava "Mala zabava" vješto je modeliran žanrovski hibrid pun sirove energije i jako dobre glume, dinamičan, ozbiljan, studiozno napravljen i kreativan kazališni komad koji se gleda poput napetog trilera.