MEŠTROVIĆEV PAVILJON

Premijer Andrej Plenković i ministrica Obuljen Koržinek obišli izložbu 'Murtić 100'

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2021 20:05
  • Objavljeno 06.07.2021 u 20:05
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su u utorak izložbu 'Murtić 100', koja je uz stotu obljetnicu rođenja proslavljenog slikara postavljena u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu

Kustos Branko Franceschi smatra Murtića jednim od najvažnijih umjetnika i slikara koje smo imali u 20. stoljeću koji je bio 'lice apstraktne umjetnosti, personifikacija visokog modernizma i otjelotvorenje stava o nužnosti slobode umjetničkog stvaralaštva.'

'Jednostavno je našao formulu u koloritu i snažnoj gesti koje je, bez obzira koliko se puta mijenjala i kakve je inačice tijekom dekada njegov rad poprimao, publika uvijek voljela', istaknuo je.

Postav i ono što je izloženo zaslužuje divljenje i veliki posjet naših sugrađana, rekla je ministrica Obuljen Koržinek i čestitala Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU), Fondaciji Murtić i kustosu Branku Franceschiju na projektu koji je najbolji način obilježio obljetnicu rođena velikog umjetnika Ede Murtića.

Podsjetila je da se u Muzeju suvremene umjetnosti obilježava 100. obljetnica rođenja Ivana Kožarića, te da su u Zagrebu predstavljena dvojica među najvećim hrvatskim velikanima 20. stoljeća sa svojim impresivnim opusima.

Izrazila je zadovoljstvo što je izložba privukla veliku publiku u pandemijskim okolnostima.

Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak istaknuo je da je veliko zadovoljstvo imati izložbu 'Murtić 100', i kako je to pokušaj da se stvori brend događanja u HDLU, u vrlo reprezentativnom prostoru Ivana Meštrovića, na vrlo reprezentativan i dojmljiv način, osobito za širu publiku. ne samo za stručnu javnost.

Vjerujem, pa i po posjetu publike, da svi koji su došli mogu osjetiti čaroliju jedne suvremene priče u slikarstvu, koja se rodila u Europi poslije rata, začetak jednog novog doba Europe s ovom eksplozijom kolora, rekao je.

Murtićev rad predstavljen je na izložbi kroz kronološke i tematske jedinice, koncipirane za pojedine prostore Paviljona.

Izložba počinje u Galeriji Bačva s impozantnim radovima po kojima se Murtić najviše pamti, a koje karakterizira naglašeni dinamični kolorizam i snažna gesta.

  • +12
  • +9

Andrej Plenković na Murtićevoj izložbi u HDLU-u

Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic / CROPIX

Galerija PM donosi njegove aktivističke cikluse kojima je komentirao i tragičnu stvarnost oko sebe, poput onog o ratnoj tematici, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali umjetnikovi ciklusi, izvedeni u gvašu, keramici, emajlu i mozaiku, a tu su i pejzaži te gradske vedute koje su obilježile njegovo stvaralaštvo tijekom šezdesetogodišnje karijere.

Izložene su, među ostalim, Murtićeve grafičke mape 'Jama', 'Hommage a Dubrovnik', 'Neruda', te gvaševi iz ciklusa 'Nove apstrakcije', a kako bi se izbjegao monoton način predstavljanja kroz dokumentaciju, Ivan Marušić Klif napravio je multimedijsku instalaciju koja predstavlja umjetnikove radove u javnom prostoru, institucijama hotelima, crkvama, poštama.

Izložba, koja će biti otvorena  do 18. srpnja, predstavlja početak i središnji događaj projekta 'Murtić 100', u okviru kojega se organizira i međunarodni simpozij 'Gesta i sloboda', u Zagrebu i Rovinju tijekom lipnja te izložba 'Nova apstrakcija' u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, od 1. do 10. lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!