projekt 'Murtić 100'

Izložba Nova apstrakcija Ede Murtića od 1. lipnja u Laubi

28.05.2021 u 16:07

Bionic
Reading

"Nova apstrakcija", izložba koja predstavlja dio opusa iz posljednjih godina stvaralaštva Ede Murtića, predstavit će se od 1. do 10. lipnja u zagrebačkoj Laubi.

Izložba se postavlja u sklopu projekta Murtić 100, kojemu su organizatori Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Fondacija Murtić.

Pratit će ju i glazbeni program u režiji skladatelja i multiinstrumentalista Maka Murtića, unuka Ede Murtića, s deset glazbenika s nove regionalne eksperimentalne i alternativne scene te glazbene goste Darka Rundeka i Damira Urbana.

"Integracijom svih oblika umjetnosti – slikarstvom, glazbenom i primijenjenom umjetnosti u svakodnevnom životu posjetitelji će moći doživjeti djela velikih formata koja se savršeno uklapaju u interijere modernih kuća i stanova", napominje se.

  • +44
S otvaranja izložbe Ede Murtića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Organizatori podsjećaju kako je Murtić svoju Novu apstrakciju stvarao od 2000. godine do siječnja 2005. kada je preminuo,

Izložba se otvara uz događanje pod nazivom Mak Murtić: Skladba Murtić 100 (I. dio) za ansambl Živa Voda i gosta Darka Rundeka, svojevrsnom odom kasnim Murtićevim radovima, a večer se nastavlja uz udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića.

Događanja u Laubi zatvorit će se 10. lipnja drugim dijelom Skladbe Murtić 100 uz nastup Maka Murtića, ansambla Živa Voda i gosta Damira Urbana, uz udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića u nastavku.

Uz izložbu i glazbeni program, održat će se i dvije likovne radionice - prvu vode Monika Milas i Robert Fenrich, a drugu umjetnica Tara Beata Racz, na kojoj je predviđeno da polaznici velikim kistovima i metlama slikaju akrilom na velikom platnu nadahnuti Murtićevim velikim apstraktnim platnima.

Premijerno će biti predstavljen i pop-up shop za Murtić100 merchandising, art kolekcija Murtić100, a po prvi puta moći će se kupiti dizajnirani proizvodi s motivima Murtića – od torbi i ručnika za plažu, do keramičkih stolova dizajniranih snažnim Murtićevim potezima.

"Projektom Murtić 100 želi se vratiti važnost umjetnosti u životima mladih i približiti djela Ede Murtića svim ljubiteljima apstraktnog slikarstva", ističe se u najavi.

Ulaz je slobodan.