GRAD ROCKA

Predstavljena knjiga 'Riječke rock himne' Z. Žmirića

25.11.2011 u 10:04

Bionic
Reading

Knjiga 'Riječke rock himne' u kojoj je autor Zoran Žmirić rekonstruirao nastanak 60 pjesama koje su, po njegovoj ocjeni, obilježile protekla tri desetljeća riječke rock glazbe, predstavljena je u klubu Palach u Rijeci

Kolumnist, književnik i glazbenik Žmirić je tijekom tri godine nastajanja knjige razgovarao sa stotinama riječkih glazbenika i poznavatelja glazbe kako bi oslikao okolnosti nastanka pjesama.

Kroz razgovore sa sudionicima otkriveni su i drugi interesantni podaci, poput porijekla imena grupa. Obuhvaćeno je razdoblje od 1979. do 2009. godine.

Na predstavljanju, na kojem su uz Žmirića bili Zoran Mušćet i Velid Đekić, autor je kazao da je odabrao 1979. za početak obrađenog razdoblja jer je u toj godini održan prvi koncert Ri rock i izdana prva riječka rock ploča grupe 'Vrijeme i zemlja'.

Žmirić je rekao da mu je kriterij odabira pojedine pjesme bio njegov osobni afinitet i ono što njemu pjesma znači te, za neke druge pjesme, njihova objektivna vrijednost ili značenje glazbenika.

Velid Đekić, autor do sad jedine cjelovite knjige o riječkom rocku '91. decibel', izrazio je zadovoljstvo da Žmirić nastavlja publicistički obrađivati ovu temu istaknuvši da bi bilo dobro da se obrade i druge vrste glazbe nastale u Rijeci.

Zoran Mušćet
je ocijenio da je ova knjiga značajna ne samo za riječki, nego i za hrvatski te za rock na području cijele bivše zemlje.

Knjiga ima 464 stranice i 180 fotografija.