13. - 22. travanj

Predstavljen program 32. izdanja festivala Muzički biennale Zagreb

16.02.2023 u 12:43

Bionic
Reading

32. izdanje festivala Muzički biennale Zagreb održat će se od 13. do 22. travnja 2023. godine i još jednom pretvoriti Zagreb u europski centar suvremene glazbe, predstavljajući sva njezina lica – od klasika glazbe 20. stoljeća, preko radikalnog novog zvuka i elektroničke glazbe, do glazbenih djela skladanih namjenski za – bebe

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb najaktivniji i najvažniji je festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Za razliku od uobičajene festivalske teme, ovogodišnje izdanje svojim manifestom zagovara principe ekološke odgovornosti i kulturne održivosti. Na taj se način festival suočava s izazovima suvremenog svijeta, poput klimatske krize, političke nestabilnosti i društvene netolerancije, stavljajući naglasak na važnost i transformativnu snagu umjetnosti u suvremenom svijetu. Muzički biennale Zagreb slavlje je hrvatske autorske glazbe koje potiče znatiželju za novo i neočekivano, otvara prostor za dijalog i kritiku te povezuje autore, izvođače i publiku. U deset festivalskih dana bit će izvedeno više od 50 programa na desetak zagrebačkih lokacija, koji će pokušati obuhvatiti sva lica suvremenosti – od simfonijskih orkestara, komornih ansambala i suvremene opere do jazza, improvizirane, elektroničke i alternativne glazbe te zvučnih eksperimenata, multimedijalnih instalacija i suvremenog plesa. U programu će biti predstavljeno preko 25 novih naručenih kompozicija domaćih i stranih skladateljica te skladatelja, čime Muzički biennale Zagreb ostaje festival koji sustavno podržava suvremeno glazbeno stvaralaštvo i nastanak novih djela.

Tematsko usmjerenje i program kreirala je umjetnička ravnateljica Margareta Ferek-Petrić uz podršku programskog tima. MBZ-ov program za djecu i mlade oblikovala je njegova pokretačica i izvršna producentica festivala Nina Čalopek. Tim još čine dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender te skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver, a ove im se godine pridružio i novomedijski umjetnik Bojan Gagić, dugogodišnji tehnički direktor festivala. MBZ-ov jazz program odabrao je Davor Hrvoj, jazz novinar i nezaobilazna figura domaće jazz scene. Program instalacija i multimedije za nadolazeće izdanje odabrala je vizualna umjetnica Sara Salamon. U okviru pretprograma MBZ će ostvariti i programsku suradnju s miCROfest-om čiji je voditelj Zoran Šćekić.

"Promatrajući ulogu festivala u današnjem društvu, principi po kojima je stvoren program ne samo da korespondiraju s potrebama aktera i ljubitelja širokog spektra suvremene glazbe, oni podržavaju mogućnost da se festivalom pokaže težnja prema stabilnijem, zdravijem i konstruktivnijem svijetu i pošalje jasna poruka da je scena suvremene glazbe sposobna ponuditi prave impulse, ideje i zvukove kao refleksiju na ono što ju okružuje. Muzički biennale Zagreb je ove godine prerastao u jedan fascinantan organizam čiji sustav organa teži skladnom funkcioniranju, kako bi se razvijao dalje i spremno reagirao na sve podražaje. Ponekad bučno čudovište, često oaza skoro nečujnih tonova, biennale će vas u ovogodišnjem izdanju iznenaditi, začuditi, očarati i sasvim sigurno potaknuti da otvorite svoje uši i svoj um,“ najavljuje Margareta Ferek - Petrić, umjetnička ravnateljica MBZ-a

Propulzivni novi skladatelji i eklektični žanrovski spojevi

Za otvorenje festivala zadužen je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije na čijem će se koncertu izvoditi skladbe Clemensa Gadenstättera, Davorina Kempfa, Mirele Ivičević i Tristana Muraila. Time se nastavlja suradnja između Muzičkog biennala Zagreb i Simfonijskog orkestra HRT-a. Prvi dan festivala obilježit će i jedinstveni ansambl Zeitkratzer svojim eklektičnim glazbenim rukopisom. Zagrebačkoj publici predstavit će se u Pogonu Jedinstvo programom koji spaja naizgled nespojivo – skladateljski opus klasika avangarde 20. stoljeća Ive Maleca i glazbe njemačkog sastava Kraftwerk, inovatora i pionira elektroničke glazbe i novog zvuka. Festival će ponovno ugostiti i alžirsko-iransku dirigenticu s hamburškom adresom Yaldu Zamani, umjetnicu posebno posvećenu izvođenju suvremene glazbe, koja će ravnati Zagrebačkom filharmonijom.

Ansambl Neue Vocalsolisten Stuttgart izvest će program BALKAN AFFAIRS u sklopu kojeg će se praizvesti šest skladbi propulzivnih domaćih i regionalnih skladateljica te skladatelja (Hanan Hadžajlić, Jug Marković, Ana Pandevska, Nina Perović, Petra Strahovnik i Helena Skljarov) naručenih za ovogodišnje izdanje. Umjetnice su to i umjetnici koji glazbu, umjetnost razumljivu bez obzira na jezik ili naciju, vide kao medij razumijevanja i suosjećanja, a skladbe koje pišu inspirirane su i njihovim osobnim i posredovanim doživljajima rata.

Festivalski program završit će najiščekivanijim glazbeno-scenskim djelom ove godine – operom Lennon dugogodišnjeg ravnatelja MBZ-a Ive Josipovića. Prvaci opere HNK u Zagrebu Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par dvadesetog stoljeća, John Lennon i Yoko Ono, a u važnoj ulozi naći će se i Dubravka Šeparović Mušović. Opera je u režiji jedne od najperspektivnijih mladih hrvatskih redateljica Marine Pejnović i pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera.

32. Muzički biennale Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Grgić

U službi budućnosti – programi za one koji dolaze

Kroz MBZ-ov skladateljski masterclass do sad je prošlo oko 30 mladih skladateljica i skladatelja iz oko 15 zemalja, uz međunarodno priznate gostujuće mentore. Ove godine je MBZ zaprimio najveći i najraznovrsniji broj prijava za masterclass do sad. Mentorsku podršku polaznicama pružit će najveće skladateljske zvijezde međunarodne glazbene scene - Olga Neuwirth, Chaya Czernowin, Clemens Gadenstätter i Franck Bedrossian, koji će ujedno biti i važan dio programa festivala. Rezidencijalni ansambl masterclassa, ali i čitavog festivala bit će renomirani ansambl Klangforum Wien koji je gotovo četrdeset godina posvećen istraživanju novih obzora suvremene glazbe.

2019. godine Muzički biennale Zagreb na inicijativu dugogodišnje voditeljice produkcije i organizacije festivala Nine Čalopek pokrenuo je program posvećen onima na kojima svijet ostaje – djeci i mladima. Ovogodišnji program odlazi korak dalje i stvara operu za bebe, glazbeno-senzorno iskustvo za djecu između prve i treće godine života u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Iza koncepta stoji tim autorica - Ivana Đula (dramaturginja), Selena Gazda (scenografkinja i kostimografkinja), Tena Novak Vincek (autorica glazbe i violinistica), Lucija Stanojević (violinistica) te Irma Unušić (koreografkinja), a operu će izvesti sopranistice Ivana Lazar i Mima Karaula.

Humanitarni projekt Raspjevane priče posvećen je onima koji odrastaju daleko od kuće te će se izvedbama prikupljati sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj. Za odabir i hrvatske prijevode ukrajinske dječje književnosti zaslužni su Domagoj Kliček, Ana Dugandžić i Dariya Pavlesen, iz Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Odabrana djela oživjet će glazbom i izvedbom poznatih glasova Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta i Maje Rivić te glazbom Ivane Kiš koji će ih tako pretvoriti u glazbene priče. U projektu također sudjeluje platforma book&zvook, na čijim će stranicama priče uz donaciju biti dostupne publici, a sredstva će se usmjeriti uz podršku Zaklade Solidarna.

Novi interaktivni pristup učenju glazbe na ovogodišnjem biennalu predstavit će glazbenica i pedagoginja Lucija Stanojević programom Svirkaonice, u sklopu kojega djeca skladaju, izrađuju instrumente od svakidašnjih predmeta te koriste vlastito tijelo kao instrument, oduševljava učitelje glazbene kulture kao i roditelje, dok djeca uživaju u učenju kroz igru.

Izazovi suvremenosti – glazba u susretu s ekologijom i tehnologijom

Kao festival bogate prošlosti, Muzički biennale Zagreb posvećen je i kreiranju odgovornog i održivog dijaloga prema društvenom i prirodnom okolišu. Bogatim diskurzivnim programom festival ulazi u dijalog s javnošću, otvarajući važna pitanja utjecaja tehnologije na razvoj umjetnosti, odnosa institucionalne i nezavisne scene te ekološke održivosti u kulturi.

Kroz program instalacija u javnom prostoru MBZ osvještava našu povezanost s okolišem i oku nevidljive ekološke procese. Instalacija Panacea / Pjesme i napitak multimedijalnih umjetnika Luane Lojić i Tina Dožića rezultat je istraživanja kontaminiranih voda i tla iz okolice Zagreba, dok M I J E H Branimira Štivića istražuje kako nas naša pluća čine dijelom sustava atmosfere. U dijalog sa znanošću publika će ući i Botaničkim šetnjama biologinje Lune Džidić, koja će nas provesti čitavim Zagrebom – od obala Save preko zidova Gornjeg grada sve do podnožja Medvednice.

Priču o reciklaži i prenamjeni otpadnih materijala, kreativnoj primjeni tehnologije u umjetnosti i međuigri namjernog te "slučajnog" muziciranja dočarat će koncertno-zvučna instalacija Die Maschinen. Autori i glazbenici Paul Skrepek i Andreas Platzer konstruirali su pomoću prikupljenih otpadnih materijala i odbačenih predmeta instrumente koji istovremeno "žive" i kao samostalna zvučna instalacija.

Program Muzičkog biennala Zagreb bit će dostupan publici po pristupačnim cijenama ulaznica, uz brojne besplatne programe. Cjelokupni program, festivalski proglas te više o članovima programskog tima možete pročitati na službenim stranicama Muzičkog biennala Zagreb: www.mbz.hr