nikad jači festival

Predstavljen je impresivan program 19. ZFF-a: stižu nam pobjednici Venecije, Sundancea, Karlovih Vary i Berlina

04.11.2021 u 17:46

Bionic
Reading

'Pred publikom ZFF-a jedan od najjačih glavnih programa dosad s nikad većim brojem debitanata nagrađenih na A festivalima,' izjavio je na današnjoj pressici direktor festivala Boris T. Matić

Predstavljen je program 19. Zagreb Film Festivala koji će se održati od 14. do 21. studenoga u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Čak 134 filmska naslova raspodijeljeno je u pet natjecateljskih (Glavni program dugometražnog filma, međunarodnog kratkometražnog filma i hrvatskog kratkometražnog filma; Ponovno s nama i Mreža festivala Jadranske regije), četiri popratna programa (Velikih 5, Ledolomke, PLUS i LUX), festival za djecu KinoKino i Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Program su na konferenciji za medije predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, producentica Lana Matić i koordinatorica programa Selma Mehadžić.

'Nakon prošlogodišnjeg online izdanja uzbuđeni smo što nam predstojeće donosi ponovni susret s publikom u kinima! Dio programa donosimo u 20-ak gradova izvan Zagreba, ali i online u cijeloj Hrvatskoj. Nedostatak kapaciteta u gradskim kinima i zatvaranje kina Europa razlog su što se nakon više od deset godina vraćamo u SC, a to nam, vjerujem, svima budi lijepe uspomene.Broj i kvaliteta filmova koje smo uzimali u obzir za ovogodišnje izdanje pokazali su kako, unatoč pandemiji, nije stalo snimanje na globalnoj razini i kako su iza nas dvije filmski izrazito produktivne godine, a pred publikom ZFF-a jedan od najjačih glavnih programa dosad s nikad većim brojem debitanata nagrađenih na A festivalima. Među 12 naslova u glavnom programu dugometražnog filma, predstavit ćemo pobjednike ovogodišnje Venecije i Cannesa te trostrukog laureata festivala Sundance s potpisima autorica čiji će uspjesi ostati upisani u filmske enciklopedije. Vesele nas i uzbudljivi žanrovci debitantskih autora, nova i zanimljiva glumačka lica, istraživanje kulturnog nasljeđa dalekih zemalja, ali i slavlje hrvatskog filma - koje najavljujemo uz nacionalnu premijeru Zbornice Sonje Tarokić', izjavio je Boris T. Matić.

Tri laureata najvećih svjetskih festivala iz ZFF-ova glavnog natjecateljskog programa dugometražnog filma potpisuju autorice. Pobjednik ovogodišnje Venecije, Događaj u režiji Audrey Diwan, moćna je i napeta adaptacija poluautobiografskog romana francuske spisateljice Annie Ernaux u kojem secira svoje iskustvo ilegalnog pobačaja u Francuskoj 1960-ih. Kosovski film Košnica Blerte Basholli ostat će upisan kao prvi film u povijesti koji je istovremeno osvojio nagradu za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu na festivalu Sundance. Radnja Košnice smještena je u srce kosovskog patrijarhata, a temelji se na istinitoj priči o mladoj udovici Fahrije koja, unatoč osudama i prevladavajućem osjećaju beznađa, započinje vlastitu proizvodnju ajvara i tako uzrokuje pravu malu žensku revoluciju. Francuski Titan, u režiji Julie Ducournau, osvojio je Zlatnu palmu Cannesa, čime je Ducournau postala tek druga žena u povijesti ovjenčana tom prestižnom nagradom. Nakon kanibalističkog prvijenca Sirovo autorica u svom drugom ostvarenju, vragolasto uvrnutoj fantaziji uronjenoj u neon, seks i nasilje, ponovno istražuje granice filma strave, ovaj put kronenbergovskog tjelesnog horora.

Dva konkurentska naslova s elementima fantastike također su laureati svjetskih A festivala. Jezovita islandska folklorna bajka Janje u režiji Valdimara Jóhannssona smještena je na izoliranu farmu ovaca, a prati bračni par bez djece (Noomi Rapace i Hilmir Snær Guðnason) koji usvajaju neobično hibridno novorođenče. Film je osvojio Nagradu za originalnost u programu Izvjestan pogled u Cannesu, a nominiran je i za EFA-inu nagradu Europsko otkriće godine. Egipatski film Perje počinje neuspjelim mađioničarskim trikom koji patera familiasa jedne obitelji pretvara u bijelu kokoš. Režiju ove crnohumorne apsurdističke priče o subverziji egipatskog patrijarhata, ovjenčane Grand prixom i Nagradom FIPRESCI na Tjednu kritike u Cannesu, potpisuje Omar El Zohairy.

Pet od ukupno 12 filmova iz natjecateljskog programa dugometražnog filma odabrani su kao predstavnici matičnih zemalja u utrci za Oscare kao najbolji strani film. Uz već spomenute Titan (Francuska), Janje (Island) i Košnicu (Kosovo), za pozlaćenim kipićem trče još dva naslova iz programa ZFF-a čiji junaci ljubav i razumijevanje pronalaze na posve neočekivanim mjestima. Kupe br. 6, drugo ostvarenje finskog redatelja Juhe Kuosmanena (Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija – ZFF 2016.), prati neobičan susret mlade finske arheologinje i pripitog ruskog rudara. Melankoličan i dirljiv film ceste, koji uspoređuju s Linklaterovim klasikom Prije svitanja, ovjenčan je Grand prixom u Cannesu. Zatvorska drama iz poslijeratne Njemačke, Konačna sloboda Sebastiana Meisea, dobitnik Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled ovogodišnjeg Cannesa, potret je nesvakidašnjeg odnosa dvojice zatvorenika, Hansa (Franz Rogowski – Victoria, Undine, Tranzit) koji robija jer je homoseksualac i osuđenog ubojice Viktora u kojem se vješto isprepliću osobno, senzualno i političko.

Dva nagrađivana naslova na velika platna prenose ljubavne priče europskih migranata, a zajedničko im je i to što su iznjedrili dva sjajna glumačka talenta. Provokativna satira Čovjek koji je prodao svoju kožu, redateljice Kaouther Ben Hanije, prati mladog sirijskog izbjeglicu koji, želeći se ponovno sastati s voljenom ženom, završava kao eksponat u europskim muzejima. U glavnoj ulozi gledamo sjajnog sirijskoga glumca Yahyu Mahaynija, koji je za ovu ulogu ovjenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a jednu od uloga tumači Monica Bellucci. Strahinja Banović Stefana Arsenijevića (Ljubav i drugi zločini) suvremena je reinterpretacija srpskog ljubavnog epa čiji protagonist, ganski migrant Strahinja, duž balkanske rute traži voljenu suprugu. Strahinja Banović je u Karlovym Varyma osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film, a Ibrahim Koma, francuski glumac porijeklom iz Malija, proglašen je najboljim glumcem.

Imigrantsko iskustvo i odnos s vlastitim kulturnim nasljeđem okosnica su šarmantne i dirljive američke indie dramedije Kraljica iz Bronxa u režiji Nane Mensah, nagrađene za najbolju režiju na festivalu Tribeca. Junakinju Sarah (Mensah), Amerikanku porijeklom iz Gane, pratimo dok više-manje neuspješno balansira između svojih nespojivih životnih izbora. Primjerice, između doktorskog studija i preseljenja u Ohio s oženjenim ocem dvoje djece ili uloge uspješne molekularne biologinje i pokorne kćeri.

Glavni program dugometražnog filma 19. ZFF-a donosi i dugoočekivanu hrvatsku premijeru filma Zbornica Sonje Tarokić, ovjenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovym Varyma. Dugometražni prvijenac jedne od najpopularnijih autorica ZFF-ovih Kockica (Tlo pod nogama – ZFF 2014., Zlatna kolica; Ja sam svoj život posložila; Crveno) u altmanovskoj maniri razlaže dinamiku i unutarnje konflikte jedne zajednice. Premijerom Zbornice zaokružit će se priča o razvoju ovog filmskog projekta koji je predstavljen 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Dugometražnu selekciju zaključuje izvankonkurentski naslov Deset u pola, nova komedija oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, inspirirana jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gdje se mogu pojesti najbolji ćevapi u Sarajevu?

Ostatak bogatog programa ovogodišnjeg ZFF-a, uključujući programe međunarodnog kratkometražnog igranog filma te Kockica, natjecateljskog programa nacionalnog kratkometražnog filma - pogledajte na mrežnim stranicama Zagreb Film Festivala.