nova knjižara

Predstavljamo inktrapbooks.com, novi online bookstore domaćih publikacija s fokusom na suvremenu dizajnersku praksu

23.02.2023 u 10:42

Bionic
Reading

Inktrapbooks.com je prva domaća online platforma s ciljem distribucije, istraživanja, skupljanja i dokumentiranja publikacija hrvatskih dizajnera — s glavnim fokusom na dobru i suvremenu dizajnersku praksu

Inktrapbooks.com je prva domaća online platforma s ciljem distribucije, istraživanja, skupljanja i dokumentiranja publikacija hrvatskih dizajnera — s glavnim fokusom na dobru i suvremenu dizajnersku praksu.

Platforma po prvi puta javnosti približava i čini na jednom mjestu dostupnu ne samo dobro dizajniranu knjigu, nego i knjigu iznimnog uređenja i sadržaja koja je do sada u najboljem slučaju bila marginalno distribuirana, nije uopće bila distribuirana ili je jedino bila dostupna preko direktnih upita izdavačima.

Katalog sadrži stotinjak atraktivnih naslova raznih tema s fokusom na suvremenu umjetnost, nove medije, dizajn, vizualne komunikacije, fotografiju, ilustraciju, povijest, prozu, teoriju te eksperimentalni video i zvuk.

Projekt je prvenstveno zamišljen kao rješenje problematike nekonzistentne vidljivosti i distribucije domaće dizajnirane knjige te će izdavačima — koji prepoznaju dobru dizajnersku praksu — stvoriti platformu za distribuciju te na jednom mjestu spomenute publikacije učiniti u fizičkom obliku dostupnima. Skupljena izdanja su primarno dvojezična te će na ovaj način biti približena i javnosti izvan granica države.

Distribucija nije jedini cilj platforme. Želja je rad domaćih dizajnera istražiti i dokumentirati te izdanja kao takva skupiti na jedno mjesto dostupno svima za istraživanje, uz jednostavnu opciju nabavke. Platforma će također biti mjesto koje skuplja domaći urednički i autorski rad — kako renomiranih tako i recentnih — kustosa, umjetnika, povjesničara, teoretičara te esejista.

Dostupne su publikacije Hrvatskog dizajnerskog društva, biroa suvremene umjetničke prakse Kontejner, Oaza kolektiva, Udruge za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, Ureda za fotografiju, Ex Librisa te Muzeja Grada Crikvenice. U fazi su pregovori i finalne realizacije distribucije još nekolicine izdavača uz nadu da će se ta lista s vremenom konstantno povećavati.

Ovim putem se pozivaju i svi zainteresirani izdavači, dizajneri, udruge, umjetničke organizacije te institucije čije publikacije njeguju dobru i suvremenu dizajnersku praksu da se neobavezno jave na info@inktrapbooks.com vezano za dodatne informacije. Inktrapbooks.com je projekt dizajnera Bojana Crnića, člana Hrvatskog dizajnerskog društva te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Trenutačno je u tijeku i promidžbeni popust od -20% na sva izdanja, preko 120 naslova, do 01.03.2023.

  • +12
Inktrapbooks.com, novi online bookstore domaćih publikacija s fokusom na suvremenu dizajnersku praksu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo