projekt 'Dječje kazalište bez granica'

Predstava 'Pitam se pitam: U Žar ptici gostuje kazalište iz Skopja

06.06.2022 u 12:33

Bionic
Reading

U Gradskom kazalištu Žar ptica 9. lipnja u 11 sati gostuje Dječje kazalište za djecu i mlade iz Skopja u sklopu projekta međunarodne razmjene 'Dječje kazalište bez granica' Predstava 'Pitam se pitam, koliko sam bitan' na najbolji način potvrđuje ideju projekta. Naime, poznato djelo norveškg autora Erlenda Loea, postavila je hrvatska redateljica Slađana Kilibarda, a izvode makedonski glumci

Gradsko kazalište Žar ptica je 2018. godine pokrenulo projekt 'Dječje kazalište bez granica' kojim se želi potaknuti međunarodna razmjena kazališnog stvaralaštva za djecu, stoji u najavi.

Primarni cilj projekta je upoznavanje i prihvaćanje različitosti - kako bi u budućnosti zajedno stvarali tolerantnije društvo. U projekt su se međusobnim gostovanjima do sada uključila kazališta iz Sankt Peterburga, Antalije i Beograda. Naša nova razmjena održat će se 9. lipnja u 11 sati u Gradskom kazalištu Žar ptica - kada nam u goste dolazi Nacionalna ustanova 'Teatar za decu i mladince' iz Skopja s predstavom poznatog Erlenda Loea 'Pitam se pitam, koliko sam bitan' (Nekoj neka mi kaže, kolku sum važen) u režiji naše poznate redateljice Slađane Kilibarde. Čuveni norveški pisac Erlend Loe, jedan je od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike. Napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavni junak tata Kurt, vozač viljuškara.

U ovoj priči Kurt, pomalo nesiguran u sebe zbog visokog društva u kojem se kreće, uz pomoć svog malog sina pokušava napraviti nešto značajno kako bi i sam postao netko poznat u svom okruženju. Ova je predstava i svojevrsna kritika suvremenog društvu u kojem, kako kaže redateljica Kilibarda, djeca jako teško mogu ostati djeca. Suočavaju se s problemima odraslih, s nečim što ne razumiju, a što onda postaje 'rat' s djetinjstvom. Slađana Kilibarda poznata je redateljica na prostorima bivše države. U zagrebačkoj Gavelli režirala je Kolovoz u okrugu Osage, u Tetaru Gavran Savršenog partnera, a kod nas u Žar ptici- predstavu Kako je tata osvojio mamu.

Gostovanje ovog makedonskog kazališta, bit će realizirano uz pomoć Zajednice Makedonaca i Veleposlanstva Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu. U publici će pored djece makedonske manjine, biti i učenici iz jedne međunarodne škole - odnosno mali Hrvati, Francuzi i Nijemci - čime ovaj projekt i druženje dobivaju svoj puni smisao.