'DODATAK HISTERIJE, UBRZANJA...'

Predstava o agoniji srednje klase

19.03.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Nova predstava BADco., 'Dodatak histerije, ubrzanja…', bit će izvedena u četvrtak, 20., petak, 21. i u subotu, 22. ožujka u dvorani Pogona Jedinstvo s početkom u 20 sati

Nakon izvedbi u Zagrebu predstava će gostovati 28. ožujka u Beču na festivalu SCORES No.8 Lures of Speculation koji se održava u okviru programa TANZQUARTIER WIEN. Na festivalu će članovi skupine BADco. voditi čak dvije plesne radionice, održati predavanje i izvesti predstavu.

Program je dio projekta 'TIMeSCAPES – slike i izvedbe vremena u kasnom kapitalizmu' u kojem uz BADco. sudjeluju i partneri Maska (Ljubljana), Science Communications Research (Beč), Teorija koja hoda – TkH (Beograd) i Film-protufilm (Zagreb). Platforma TIMeSCAPES je podržana od programa Kultura Evropske unije.

Predstavu 'Dodatak histerije, ubrzanja…' izvode Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Daria Dožddor, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Autor koncepta predstave i dramaturgje Tomislav Medak, dramaturginja je Ivana Ivković, a dramski materijal je oblikovao Goran Sergej Pristaš. Autor kostima je Silvio Vujčić

Predstava je nadahnuta razgovorom filmskog redatelja Alexandera Klugea s dramskim piscem Heinerom Müllerom pod naslovom 'Pjesnik kao katapult za metafore'

U televizijskom razgovoru iz 1989. o raspadu Sovjetskog Saveza oni sevraćaju se na Brechtovu rečenicu 'Nafta se opire petočinki'. U toj rečenici sažet je problem pred kojim se nalazi epski teatar. Kako kroz dramski materijal prikazati historijske procese sa svim njihovim unutarnjim kontradikcijama, napredovanjima i nazadovanjima koji nadilaze likove i njihove međusobne odnose?

Predstava je postavljena u alternativno televizijsko okruženje, u drukčiji ciklus kolanja slika i društvenog komentara zbilje. Ako je televizija bila suputnica zlatnog doba društva blagostanja, posttelevizijsko vrijeme novih ekranskih tehnologija suputnik je njegova razaranja kroz atomizaciju medijatiziranog društvenog trenutka.

Posttelevizijsko vrijeme
istodobno je i stanje nove agonije tzv. srednje klase, novo melodramatsko stanje kojim dominira opći osjećaj nezadovoljstva jednom naizgled temeljito blokiranom društvenom zbiljom koju treba mijenjati iako iz svakodnevnog iskustva ostaje nedokučivo kako je mijenjati. Naboj tog agonijskog rastrojstva i ideologije nemoći ova predstava gradi i razgrađuje dovodeći izvedbom intenzitet tog naboja do nužnosti njegovog prekida: 'Kada sva ta masa stvari ne kola sve brže i brže, postojeće stvari pretvaraju se u duhove.'

Premijerno je izvedena 3. listopada 2013., a do sada je gostovala na Festivalu suvremenog plesa i suvremenih izvedbenih umjetnosti KONDENZ u Beogradu.

BADco. je skupina prepoznatljive kazališne estetike koja na domaćim i međunarodnim pozornicama djeluje već trinaest godina. Rad BADco. ne da se svrstati u klasične ladice. Njihove predstave sazdane su od plesnog kazališta, teorijske rasprave, razne filmske i kazališne dokumentacije te niza povijesnih i umjetničkih referenci.