'ukleti holandez'

Povratak Richarda Wagnera na scenu zagrebačkog HNK

10.01.2018 u 13:56

Bionic
Reading

Nakon više od trideset godina Wagnerov 'Ukleti Holandez' ponovno će se izvoditi na pozornici zagrebačkoga HNK u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien. Premijera opere čiju režiju potpisuje francuski kazališni umjetnik Olivier Py pod ravnanjem Nikše Bareze je 26. siječnja

'S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam da li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu', zapisao je Richard Wagner.

Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkoga romantičarskog pisca Heinricha Heinea 'Uspomene gospodina Schnabelewopskoga', koja obrađuje staru mornarsku legendu o moreplovcu osuđenom da vječno luta morima i donosi propast svima koje sretne. Uz to se skladatelj, prema vlastitom priznanju, koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem, od Rige do Londona, u ljeto 1839.

Prva proba 'Ukletog Holandeza' u HNK Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNK Zagreb

U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukletoga moreplovca. Iako u operi ima dosta romantičarskih elemenata, 'Ukleti Holandez' najavljuje sve bitne odlike kasnijih Wagnerovih djela poput 'Rajnina zlata', 'Walküre', 'Siegfrieda' i 'Sumraka bogova', kažu iz zagrebačkog HNK uoči premijere ove predstave.

U ulozi Ukletog Holandeza nastupa Bastiaan Everink, a sudjeluju i Melanie Diener, Luciano Batinić, Siniša Štork, Michael Robert Hendrick, Tomislav Mužek, Mario Filipović, Ladislav Vrgoč, Sofia Ameli Gojić, Neda Martić i Pavel Strasil..

Olivier Py je poznati francuski pisac, glumac i redatelj koji je od 2013. umjetnički ravnatelj kazališnog festivala u Avignonu. Scenograf i kostimograf opere 'Ukleti Holandez' je Pierre-Andre Weitz, oblikovatelj svjetla Bertrand Killy, a zborovođa Luka Vukšić.

U kazalištu će se 21.siječnja nova opera predstaviti u programu 'Ususret premijeri' u 11 sati. Ulaz je besplatan.