VERTIGO DANCE COMPANY

Poveznica između kabalističke ideje i svijeta plesa

14.02.2014 u 11:59

Bionic
Reading

U nedjelju 16. veljače od 20 sati u zagrebačkom HNK-u nastupa slavna izraelska plesna skupina Vertigo s predstavom 'Reshimo' u kojoj istražuju prijelaze između apstraktnih i kaotičnih beskonačnih pokreta te određenoga trenutka

Skupinu Vertigo Dance Company osnovali su Adi Sha’al i Noa Wertheim 1992. godine u Jeruzalemu te je godinama stjecala reputaciju i povoljne kritike i službenih kritičara i gledatelja. Dobila je mnogo nagrada za koreografiju te za izvrsnost izvedbi.

Predstava 'Reshimo' s kojom nastupaju u Zagrebu predstavlja poveznicu između kabalističke ideje te svijeta plesa i performansa.

'U ovoj novoj koreografiji Noa Wertheim istražuje prijelaze između apstraktnih i kaotičnih beskonačnih pokreta te određenoga trenutka. Ocrtava skriveno prvobitno postojanje da bi potaknula strast prema svemu što je sadržano unutar vremena i prostora uključujući stanke i zastajkivanja. Uključujući također ritmičku animaciju i zaigranost, kreativni proces pruža novi odraz nazočnosti u trenutku dok promatra unutrašnji nemir i nagomilani teret. Na taj se način stvara prostor bez obrasca, magnetično carstvo u kojem je potraga za emocijama, znanjem i stvaranjem', stoji u najavi predstave.

Težeći da zadrže visoku razinu izvedbe, umjetničko istraživanje plesne skupine proteže se na društvene i ekološke promjene.

Tako su 2007. osnovali Vertigo Eko - Art selo u kibucu Netiv HaLamed – Heh na pola puta između Tel Aviva i Jeruzalema. Selo ima širok raspon aktivnosti uključujući učilište Beit Midrash koja pruža eko-duhovno iskustvo te razne eko i edukativne radionice, uključujući plesne programe. Zajednica koristi vanjske ekološke toalete, solarnu energiju i kišnicu.