'POPUT CT SKENA'

Potresni memoari Eve Ensler

27.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Američka spisateljica te međunarodno priznata aktivistica za ženska prava Eve Ensler objavila je potresne memoare pod naslovom 'In the Body of the World'

'Ova knjiga je poput CT skena, dubinskog ispitivanja, hvatanje slike, iskustva, ideje i sjećanja koja su nastala u mom tijelu. Skeniranje je nekako jedini način na koji sam mogla ispričati priču. Budući da sam rezana, kateterizirana, kemoterapirana, drogirana, ubadana, punktirana, ispitivana i otvarana, tradicionalan način pripovijedanja činilo mi se smiješnim', napisala je Eve Ensler, umjetnica koja je cijeli svoj umjetnički opus posvetila proučavanju vlastitog tijela te posljedično zaštiti i brojnim interpretacijama prikazivanja ženskog tijela.

Autorica je objasnila da je nepovezanost s vlastitom tijelom bila uzrokovana 'proživljenim fizičkim i seksualnim očevim nasiljem te ravnodušnošću majke'.

Ipak, ono što ju je dodatno usmjerilo u borbi za ženska prava bio je boravak u Demokratskoj Republici Kongo u kojoj se suočila s tisućama žrtva silovanja kao 'oružja rata'.

'Kongo je mjesto na kojem sam svjedočila kraju tijela, čovječanstva, kraju svijeta. Femicid, sustavna silovanja, mučenja, uništavanja žena i djevojčica služili su kao vojno/korporativna taktika za eksploataciju minerala.'

Nakon što je oboljela od raka maternice i uspješno završila liječenje u memoarima opisuje i taj bolan proces.

'Rak, ta opaka bolest poništila je razdvojenost i vratila me u tijelo, baš kao što me Kongo vratio u tijelo svijeta', zaključila je.