IZLOŽBA 'RAT-ART'

Posljednji snimci fotografa Pave Urbana

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2011 15:06
  • Objavljeno 01.12.2011 u 14:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U utorak, 6. prosinca, u Zagrebačkom kazalištu mladih u 20 sati, bit će upriličeno scensko događanje 'Rat-art – dvadeset godina poslije', kojim će se obilježiti dvadeseta obljetnica smrti legendarnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana
Pavo Urban

Pavo Urban

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tijekom kratke umjetničke karijere, Pavo Urban (1968-1991) istaknuo se nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra (aktovi, kazališna fotografija, arhitektura, prizori iz dubrovačke svakodnevice), ali je široj javnosti ostao najpoznatiji po snimkama ratnih događanja na dubrovačkom području, u kojima se na dojmljiv način isprepliću dokumentaristička neposrednost i umjetnička doživljajnost.

Taj dio opusa kojeg je nazvao 'Rat- art', Urban je zaključio s dvanaest fotografija granatiranja i razaranja stare dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca 1991. Posljednja od njih ujedno je i zadnji umjetnički rad Pava Urbana; snimajući je, pao je smrtno pogođen gelerom granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha, tih simbola dubrovačke samostalnosti i slobode.

Projekt 'Rat- art – dvadeset godina poslije' odvijat će se u foajeu ZKM-a i na Sceni M. Polanec, a započet će prezentacijom ratnih snimaka Pava Urbana, o čijim će simboličkim, umjetničkim i dokumentarističkim konotacijama govoriti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić. Publici će kroz kombinaciju foto projekcija i glumačke interpretacije prvi put biti predstavljeni i fragmenti ratnog dnevnika Pava Urbana, koje je u obliku pisma neposredno pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, a danas poznatoj fotografkinji Mari Bratoš, koja se tada nalazila na školovanju u Americi. U taj neobični i dojmljivi dokument, u kojem se isprepliću svjedočanstva o ratnim događanjima te duhovite opservacije i portreti ljudi iz njegova okružja, Urban je ugradio i neobičnu anticipaciju hrvatske budućnosti, ali i svoje vlastite sudbine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi