IZLOŽBA KERAMIKE

Porculanski sjaj socijalizma u MUO-u

17.03.2010 u 13:48

Bionic
Reading

Izložbu keramike 'Porculanski sjaj socijalizma - Dizajn porculana: Jugokeramika/Inker 1953. - 1991.' autorice Koraljke Vlajo otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrat (MUO) u Zagrebu

'Izloženi porculan je svjedočanstvo jedne kulturno-povijesne epohe,' rekla je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vuković dodavši kako su izlošci hrvatskoga dizajna sretan spoj talenta i umjetničkog oblikovanja.

Autorica izložbe Koraljka Vlajko smatra kako su izloženi predmeti jedan od najljepših projekata o dizajnu u Hrvatskoj. 'Izlošci su dio donacije od 400 komada što ih je Inker darovao Muzeju za umjetnost i obrt', a nastajali su u razdoblju od 1953. do 1991. godine, rekla je Vlajko.

Ocijenila je kako su kreativnu jezgru Jugokeramike činile četiri vrhunske dizajnerice: Jelena Antolčić, Anica Kuhta Severin, Dragica Perhač i Marta Šribar.

Po riječima ravnatelja MUO-a Miroslava Gašparovića hrvatski dizajn je u istoj razini s dizajnima uspješnih svjetskih standarda.

'Riječ je o vrlo uspješnim dizajnerskim proizvodima koje smo nedovoljno prepoznavali,' kazao je.

Izložba 'Porculanski sjaj socijalizma - Dizajn porculana: Jugokeramika/Inker 1953. - 1991.' obuhvaća izbor od 160 izložaka zdjela, vaza i pladnjeva, 20 servisa, proizvoda iz probnih serija, skica, izvedbenih nacrta i fotografija.

Izložba je otvorena do 2. svibnja 2010. godine.