MONOGRAFIJA I IZLOŽBA

Pola stoljeća Dimitrija Popovića u zagrebačkom Muzeju Mimara

20.05.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Povodom 50 godina umjetničkog djelovanja Dimitrija Popovića te objave njegove monografije 'Alegorija o umjetnosti', Muzej Mimara 23. svibnja otvara istoimenu izložbu slikara koju će pratiti i istoimeni performans

Izložba u atriju Muzeja Mimara ponudit će presjek stvaralaštva Dimitrija Popovića, slikara i pisca rođenog 1951. na Cetinju koji se kroz desetljeća svoga rada bavio raznim medijima, crtežom, slikom, grafikom i skulpturom, ali i suvremenim tehnikama kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa.

Povodom otvaranja izložbe publika će umjetnikov jedinstveni izričaj upoznati kroz performans 'Alegorija o umjetnosti', što je i naziv njegove nove monografije na čijim koricama je autoportret Dimitrija Popovića iz 1974.

'Opsežna i luksuzna monografija u uredništvu Bože Biškupića, obuhvaća autorove tematske cikluse u vidu dvadeset odabranih tema, od mitske preko sakralne i svjetovne, sagledavajući umjetnikovo bogato izražavanje ljudskog tijela, od žrtvovanja i posvećenja, erosa i tanatosa, lijepog i ružnog, stvarnog i imaginarnog, do Kristovog tijela kao idelanog oblika i nadahnuća', stoji u najavi izložbe koja se otvara u 19 sati.

Popović je dosad priredio sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost. O njegovom djelu objavljeno je 13 monografija, a on sam objavio je pet knjiga eseja o likovnoj umjetnosti te četiri knjige iz beletristike