nagradnjače

Poklanjamo ulaznice za predstavu 'Tit Andronik' u ZKM-u

28.03.2018 u 10:39

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) 23. ožujka premijerno prikazuje predstavu 'Tit Andronik', koju po najkrvavijom Shakespearovoj tragediji režira Igor Vuk Torbica. U glavnim ulogama nastupaju Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš, Mia Biondić i Rakan Rushaidat

William Shakespeare 'Tita Andronika' napisao je kao konkurenciju tada popularnoj 'Španjolskoj tragediji' Thomasa Kyda, a nakon prvog uprizorenja, najvjerojatnije 1592., predstava je ostala na repertoaru više od 20 godina.

Tragičnu priču sastavio je od motiva iz Ovidija, Seneke i spomenute 'Španjolske tragedije', a u njoj govori o rimskom vojskovođi Titu Androniku koji se nakon uspješnih ratova protiv Gota vraća u Rim te u miru doživljava nesreću za nesrećom. Pogibaju mu sinovi, lažno optuženi za ubojstvo carevića, siluju mu i sakate kćer Laviniju te na prevaru gubi vlastitu ruku. Nakon što postane jasno da su sve to osvete gotske kraljice Tamore, koju je iz bahatosti Andronik doveo u Rim i ostavio na životu, Na kraju, Tit upriličuje večeru na kojoj će joj ponuditi meso njezinih sinova.

'Tita Andronika' 1955. uprizorio je Peter Brooke, a glavne uloge tumačili su Laurence Olivier i Vivien Leigh, kao Lavinija. Dvije godine kasnije djelo je već bilo jako slavno i krenulo je na europsku turneju u sklopu koje dolazi i u zagrebački HNK. Sredinom osamdesetih predstavu je uprizorio i Dušan Jovanović, a naslovnu ulogu igrao je Rade Šerbedžija.

U interpretaciji Igora Vuka Torbice na sceni ZKM-a Tita Andronika glumi Sreten Mokrović, Katarina Bistrović Darvaš je Tamora, Mia Biondić Lavinija, a Aron Rakan Rushaidat. U ostalim ulogama pojavljuju se Petar Leventić, Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Jasmin Telalović, Milivoj Beader i Robert Budak.

Čitateljima tportala darujemo 3x2 ulaznice za predstavu'Tit Andronik' (srijeda, 28.3 i četvrtak, 29.3.). Dobitnici 3x2 ulaznice za srijedu, 28. ožujka su Anita Brigović, Brigita Prole i Anita Bronić. Dobitnici 3x2 ulaznice za četvrtak, 29.3. su Iva Perković, Drago Širanović i Inja Peršić Nosalj.