MUZEJSKA ANATOMIJA

Pogledajte slike na umjetnikovom tijelu

09.01.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Chadwick Gray i Laura Spector pronašli su originalan način da kombiniraju svoje strasti prema umjetnosti iz 19. stoljeća s modernim body paintingom: re-kreiraju klasične slike iz svjetskih muzeja na umjetnikovo tijelo, u kolekciji koju su nazvali 'Muzejska anatomija'

Dvoje umjetnika iz grada Austina u Teksasu kontaktiralo je muzeje diljem svijeta, tražeći od njih dozvolu da pogledaju izložbe i fotografiraju izložene slike iz 19. stoljeća. Tražili su isključivo djela koja nisu bila na izložbama zadnjih 50 godina. Nakon što bi pronašli sliku koja bi ih inspirirala započeli bi njezino preslikavanje na umjetnikovo tijelo.

Chadwick Gray i Laura Spector počeli bi s projekcijom slike na Chadwickovo tijelo, nakon čega bi uslijedilo isprobavanje različitih pozicija, sve dok ne bi pronašli odgovarajuću.

Zatim bi Laura Spector sljedećih osam do petnaest sati nastojala što vjernije reproducirati svaki detalj, koristeći se bojama iz profesionalnih make-up setova za specijalne efekte na filmovima. Proces oslikavanja rezultirao je sjajnim novim 'pokretnim' i 'živim' slikama.

'Ponovno naslikana djela povijesnih portreta rekapitulirala su subjekte u određenom trenutku prošlosti. Konačni rezultat otkriva umjetnost kombiniranja povijesti i tehnologije u suvremenom kontekstu', objasnili su Gray i Spector kako vide svoj projekt 'Muzejske anatomije'