uspjeh Tomislava Veića

Pogledajte sjajne fotografije Zagrepčanina koji je pobijedio na uglednom natječaju

01.08.2017 u 10:31

Bionic
Reading

Zagrepčanin Tomislav Veić (49) na Nikonov se međunarodni natječaj, ujedno i jedan od najstarijih, prijavio prvi put i pobijedio, ostavivši iza sebe konkurenciju od oko 21.000 fotografa iz 172 zemlje svijeta. Poslao je fotografiju puštanja lampiona u zrak koju je snimio sa Sljemena

Ovo je prvi put da se Tomislav Veić prijavio na natječaj koji je među fotografima poznat kao jedan od najcjenjenijih i najstarijih. Postoji 50 godina, a ovo je izdanje posebno jer je njime tvrtka Nikon proslavila i svoju 100. obljetnicu.

'Tema natječaja bila je 'celebration', tražili su fotografije sretnih događaja diljem zemaljske kugle. Činilo mi se da moja 'Dok lampioni lete u nebo' prati tu nit pa sam poslao upravo nju', objašnjava Veić koji pobjedničku fotografiju snimio s vrha Medvednice.

'Udruga za prevenciju bolesti štitnjače 10. prosinca 2016. organizirala je prikupljanje sredstava tako da se simbolična svota uplati za lampion koji se potom pušta u nebo. Ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu tom se prilikom skupilo preko pet tisuća ljudi s lampionima. Kako je bio maglovit dan, mislio sam da bi bilo zanimljivo s vrha Medvednice snimiti kako lampioni prolaze kroz maglu i lete u zrak', objašnjava Tomislav koji je za nagradu dobio vrijednu fotografsku opremu.

Fotografija mu, osim toga, sudjeluje u skupnoj izložbi svih ovogodišnjih Nikonovih dobitnika, već sada u prestižnoj tokijskoj galeriji, nakon čega će obići svijet. Autor se nada da će stići i u Zagreb.

'Od materijalnog dijela ove nagrade, važnije mi je što je žiri o dobitnicima odlučivao konsenzusom, i to je trajalo dva tjedna. Prethodno je svih 100.000 fotografija prošlo dva kruga žiriranja, kroz pola godine', kaže Veić koji se fotografiranjem bavi od osnovne škole.

  • +17
Radovi Tomislava Veića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Veić

'Prva iskustva stekao sam u izradi fotografija u crno-bijeloj tehnici, a onda sam se kroz srednju, sve do početka rata, okrenuo svim područjima, od pejsaža do portreta. Sve je to bilo u okviru mojih tada ograničenih mogućnosti, kao mladog i samoukog. Nakon rata prestao sam s fotografiranjem, uzeo si podužu stanku, a onda opet krenuo intenzivno stvarati 2005.', kaže Tomislav koji je zadnjih nekoliko godina sudjelovao na nekoliko samostalnih i više zajedničkih izložbi od kojih posebno ističe one žirirane, na Rovinj Photodays, potom projekt Industrijska baština Siska, u sklopu kojeg je snimao zatvorene pogone, stare čeličane, lokomotive, željezničke kolodvore. Iza sebe ima i niz humanitarnih izložbi.

'Fantastičan je osjećaj kad ljubav prema fotografiji mogu odvojiti od svog stalnog posla i snimati ono što ja želim i onda kada sam to želim', kaže Zagrepčanin Tomislav koji inače radi u HEP-u.