SLAVNI DETEKTIV

Pogledajte prvo pojavljivanje Sherlocka Holmesa na filmu 1900. godine

17.05.2016 u 12:45

Bionic
Reading

U američkoj Knjižnici kongresa 1968. je otkriven film iz 1900. godine 'Sherlock Holmes Baffled', koji predstavlja prvo pojavljivanje najpoznatijeg svjetskog detektiva na filmskom platnu. Sada ga možete pogledati i na YouTubeu

Prema Guinessovoj knjizi rekorda, Sherlock Holmes je književni lik koji se pojavio U najviše u filmova i serija, od kojih je najnovija iteracija ona u akcijskim hitovima Guya Ritchieja, u kojima slavnog detektiva glumi Robert Downey Jr., te BBC-jevo osuvremenjivanje najpoznatije kreacije Arthura Conana Dolyea u kojem impresionira Benedict Cumberbatch.

Nedavno je otkriven i nijemi film iz 1900. godine koji predstavlja prvo pojavljivanje Sherlocka Holmesa na filmskom platnu. Riječ je o naslovu ‘Sherlock Holmes Baffled’, u režiji Arthura W. Marvina, koji je kasnije postao zapažen kao kamerman filmskog klasika D.W. Griffitha.

Film traje tek tridesetak sekundi, nema ni zaplet vrijedan spomena, a još uvijek se ne zna tko je glumac koji je utjelovio Holmesa. Otkrio ga je 1968. u Library of Congress povjesničar Michael Pointer, koji se specijalizirao za mitologiju koja okružuje najpoznatijeg svjetskog fiktivnog detektiva.

Sherlock Holmes Baffled