IZLOŽBA O SKI KLUBU ZAGREB

Pogledajte kako su Janica i Ivica Kostelić izgledali prije nego su postali skijaške zvijezde

02.10.2018 u 13:17

Bionic
Reading

Ski klub Zagreb, čiji su najtrofejniji i najpoznatiji članovi Ivica i Janica Kostelić, slavi stotu obljetnicu, a tim povodom u Muzeju grada Zagreba 4. listopada otvara se izložba na kojoj će posjetitelji moći vidjeti stare fotografije, skijašku odjeću i opremu te osvojene nagrade, pri čemu će skijaški uspjesi Kostelića biti posebno predstavljeni

Ivica Kostelić pobijedio je 4. veljače 1992. u Slovačkoj na natjecanju World World Ski Interkriterium i tada se prvi put u povijesti sportskih natjecanja službeno dizala hrvatska zastava i čula hrvatska himna. Ivičin slovački pokal samo je jedna od brojnih atrakcija na izložbi koja kroz brojne privatne obiteljske fotografije i uspomene te predmete iz fundusa muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i HRT-a donosi muzeološku priču o Ski klubu Zagreb.

Povod je veliki jubilej toga kluba, najstarijeg u Hrvatskoj i jednog od najstarijih u Europi, koji je 1918. utemeljio kraljevski sveučilišni profesor Marijan Kiseljak pod predsjedništvom Petra Knolla.

  • +5
100 godina Ski kluba Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SKZ

Izložba podsjeća na brojna povijesna događanja u organizaciji kluba, o sudjelovanju njegovih članova na natjecanjima, o gradnji skijaških objekata, o angažmanu kluba u uvođenju novih tehnika skijanja na skijaškim stazama zagrebačke okolice, ali i o društveno-političkoj klimi određenog vremena.

Posjetitelji će moći, među ostalim, vidjeti tko je projektirao prvu skakaonicu na Sljemenu 1935., kako je bilo na startu prve slalomske utrke koju je Ski klub organizirao na Medvednici 1932. ili nakon Drugog svjetskog rata, kad su se skijaši natjecali za 'značku fiskulturnika' te kako su se mijenjali skijaški modni trendovi. Razdoblje 1950-ih i 1960-ih predstavljeno je, primjerice, kroz sportski i društveni angažman predsjednika kluba Artura Škutelja te kroz natjecateljski tim čije zvijezde su bili Stjepan Puhak, Davor Senci, Željko Orešković i Ratimir Škutelj. Toj generaciji pripada i Tomica Lušin koji sa sestrom Danijelom skija za Ski klub Zagreb, a djeca su Janka Lušina, osnivača radionice koja je na zagrebačkoj Trešnjevci proizvodila i servisirala skije od 1945. do 1996. I te skije dio su izložbenog postava.

Posebna cjelina posvećena je najpoznatijim članovima skijaškog kluba, Ivici i Janici Kostelić.

'Njihov otac Ante Kostelić u Ski klub Zagreb kao trener dolazi u sezoni 1990./91. U početku je bilo važno samo da skija Ivica, ali kasnije im se pridružila Janica. Ostalo je povijest hrvatskog skijanja', navode u najavi izložbe iz Ski kluba koji je Antu Kostelića 2008., na devedesetu godišnjicu, proglasio počasnim predsjednikom. Marica, Ivica i Janica Kostelić tada su proglašeni počasnim članovima, a na proslavi je formirana i Akademija Ivica i Janica Kostelić, koja je nekoliko mjeseci kasnije počela s radom.

Izložba '100 godina Ski kluba Zagreb' 4. listopada otvara se u 20 sati, a moći će se pogledati do 20. studenoga. Autor joj je muzejski savjetnik Boris Mašić, a likovni postav potpisuje Studio Kušan.