TAJČI ČEKADA

Pogledajte izložbu posvećenu biljkama u hrvatskim javnim ustanovama

02.07.2018 u 10:42

Bionic
Reading

U Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika 5. srpnja u 20 sati otvara se izložba multimedijalne umjetnici Tajči Čekade 'Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama'

'Tajči Čekada snimala je prostore ispražnjene od ljudske prisutnosti, kadrovi hvataju trenutak prije nego će u njega ući zaposlenici ili korisnici, kao prisjećanje na proživljeno vrijeme i prostor. Prostori institucija i njihove biljke s Tajčinih fotografija desetljećima isti, tu i tamo malo osvježeni pa opet, uglavnom obavijeni prepoznatljivom patinom svjedoče o izostanku gradnje novoga ili temeljitom osuvremenjivanju prostora', navodi povjesničarka umjetnosti Ružica Šimunović u predgovoru izložbe 'Biljni svijet u javnim ustanovama'.

  • +2
Biljke u hrvatskim javnim ustanovama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tajči Čekada

Dodaje i da je nepotrebno isticati da su vrste biljaka koje autorica 'hvata' fotoaparatom manje-više iste u svim javnim ustanovama.

'Nema tu 'nove' egzotike (...), iz kutija sa zemljom vire udomaćeni filadendroni, dracene, fikusi, difenbahije, tradeskancije, sanseverije. Neki su njegovani, neki predani truleži, ima ih skromnih i prilagodljivih i onih koji pate jer ne uspijevaju uhvatiti potrebno svijetlo, jedne ubija hladnoća druge vrućina, izostanak ruke zaljubljenog vrtlar', piše Šimunović.

Izložba Tajči Čekade može se pogledati do 15. srpnja.