TAJČI ČEKADA

Pogledajte izložbu posvećenu biljkama u hrvatskim javnim ustanovama

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 02.07.2018 10:42
  • Objavljeno 02.07.2018 u 10:42
Tajči Čekada

Tajči Čekada

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tajči Čekada

U Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika 5. srpnja u 20 sati otvara se izložba multimedijalne umjetnici Tajči Čekade 'Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama'

'Tajči Čekada snimala je prostore ispražnjene od ljudske prisutnosti, kadrovi hvataju trenutak prije nego će u njega ući zaposlenici ili korisnici, kao prisjećanje na proživljeno vrijeme i prostor. Prostori institucija i njihove biljke s Tajčinih fotografija desetljećima isti, tu i tamo malo osvježeni pa opet, uglavnom obavijeni prepoznatljivom patinom svjedoče o izostanku gradnje novoga ili temeljitom osuvremenjivanju prostora', navodi povjesničarka umjetnosti Ružica Šimunović u predgovoru izložbe 'Biljni svijet u javnim ustanovama'.

  • +2

Biljke u hrvatskim javnim ustanovama

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tajči Čekada

Dodaje i da je nepotrebno isticati da su vrste biljaka koje autorica 'hvata' fotoaparatom manje-više iste u svim javnim ustanovama.

'Nema tu 'nove' egzotike (...), iz kutija sa zemljom vire udomaćeni filadendroni, dracene, fikusi, difenbahije, tradeskancije, sanseverije. Neki su njegovani, neki predani truleži, ima ih skromnih i prilagodljivih i onih koji pate jer ne uspijevaju uhvatiti potrebno svijetlo, jedne ubija hladnoća druge vrućina, izostanak ruke zaljubljenog vrtlar', piše Šimunović.

Izložba Tajči Čekade može se pogledati do 15. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!