PJESNICI SLOŽNI

Poezija u Hrvatskoj je marginalizirana

10.06.2015 u 18:04

Bionic
Reading

Sudinici okrugloga stola 'Zašto poezija, poezija u klopci kulturne politike', koji je održan u sklopu 4. festivala Stih u regiji - SUR, suglasili su se u utorak navečer u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović kako je poezija u Hrvatskoj marginalizirana te da se danas nalazi u segregiranu položaju

Voditelj tribine Ervin Jahić smatra kako se poezija našla u klopci kulturne politike, te da u našoj kulturi više ne postoji mogućnost za egzistenciju pjesničkih knjiga.

Poezija je iznimno segregirana i nalazi se u vrlo lošoj poziciji, rekao je Jahić, dodavši kako se ona nalazi u 'zoni sumraka', koja će u dogledno vrijeme potpuno ugroziti pjesničke knjige.

Pjesnik Branko Čegec smatra kako položaj pjesništva u društvu ne treba gledati izdvojeno od položaja cjelokupne književnosti i kulture. Kultura se svela na izborne kampanje, ocijenio je i ustvrdio kako bi ona sigurno oživjela kad bi se dio novčanih sredstava iz izborne kampanje preusmjerio u kulturu.

Istaknuvši kako se kultura nalazi u getu, predložio je da se ljudi iz kulture organiziraju na razini geta, a tek onda da počnu voditi borbu.

Po Čegecovim riječima, poezija mnogo bolje stoji u inozemstvu, naprimjer u Njemačkoj i Francuskoj, gdje ljudi, ocijenio je, slušaju poetske tribine i kupuju knjige pjesama.

Čak i u Makedoniji poezija uživa puno bolji status od onoga u Hrvatskoj, naglasio je, dodavši kako hrvatski pjesnici ne mogu ni sanjati o svotama novca koji se izdvaja za pojedine pjesničke susrete u inozemstvu.

Branko Maleš se složio s Čegecom o položaju poezije u hrvatskom društvu te ustvrdio kako je danas teško uopće tiskati knjigu pjesama.

Na tribini su sudjelovali i pjesnici Davor Šalat te akademik Tonko Maroević.

Ovogodišnji 4. festivala 'Stih u regiji' (SUR) nastavlja se čitanjem poezije pjesnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a okuplja oko 40 pjesnika, kritičara i teoretičara.

SUR finacijski podupire Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Krapina i Krapinsko-zagorska županija.