razgovor uoči koncerta u tvornici

Pocket Palma o radiju, trendingu na YouTubeu i glazbenom uspjehu: Uvijek radije biramo biti uvršteni na kul liste na Spotifyu

18.03.2022 u 09:01

Bionic
Reading

Pocket Palma, jedan od prepoznatljivijih synth-pop bendova u regiji, nastupit će u Tvornici kulture u subotu 19. ožujka. Njihov veliki zagrebački solo koncert bit će ujedno predstavljanje sjajnog prošlogodišnjeg albuma 'Atomi'. Uoči koncerta porazgovarali smo sa zagrebačkim trijem sanjivog zvuka

Posljednjih godina pozicionirali ste se kao jedan od najkvalitetnijih pop bendova u regiji. Kako su vam se promijenili životi u tom periodu?

Pocket Palma: S obzirom na pandemiju, i nisu puno, osim što dobivamo puno više poruka na Instagramu. Osim toga, razvili smo nekakvu osobnu i radnu rutinu koja nam paše i super nam je što je glazba jedina stvar kojom se bavimo pa joj se možemo skroz posvetiti. Puno je lakše raditi nego prije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Kada se prisjetite početka svojeg glazbenog puta, prije deset godina sa Side Projectom, koje vam misli padaju na pamet?

Pocket Palma: Dugo smo razmišljali o odgovoru na ovo pitanje, ali nitko od nas nije imao misli, imamo samo osjećaje. Prvo smo se nasmijali, ali zapravo nam pomisao na Side Project izaziva nekakvu toplinu i nostalgiju. Pocket palma ne bi bila to što je danas da nije bilo Side Projecta.

Kako ste i zašto donijeli odluku da se preimenujete i krenete snimati na hrvatskom? Posebno je to interesantno jer obično je slučaj obrnut... autori kreću snimati na engleskom da dohvate veće tržište.

Pocket Palma: Cijela ta situacija bila je jako smiješna jer odluke zapravo nije bilo. Našli smo se jedno poslijepodne, preslušavali stare instrumentale, naišli na jedan koji je imao i gotov tekst i odlučili smo ga prevesti. To nam je u početku bila zezancija, cijeli prvi album napravljen je s tom neozbiljnom notom. Onda smo u jednom trenu shvatili da je ipak postalo ozbiljno.

Izvor: Društvene mreže

Izdali ste dva albuma za Aquarius Records. Što vam donosi izdavač, zašto niste htjeli nastaviti kretati se glazbenom industrijom u DIY aranžmanu?

Pocket Palma: Ni to nije bila neka velika odluka, htjeli smo isprobati kako je to biti u izdavačkoj kući, ništa duboko ni komplicirano.

Kako izgledaju vaši sati u studiju kada stvarate glazbu?

Pocket Palma: Događa se to dosta nasumično, a 90 posto vremena radimo kod Luke. To znači da se nađemo u sedam ujutro i gubimo vrijeme gledajući razne videokompilacije street fooda na YouTubeu, pijemo kavu i doručkujemo. Ne znamo inspirira li nas stvarno ta hrana, ali često se zna dogoditi da nakon nekoliko videa jednostavno krenemo raditi. Postoje tu i razne druge kombinacije, ponekad svatko radi sam doma, nekad odemo u studio, ali zapravo nema pravila.

Kako biste opisali svoj prošlogodišnji album 'Atomi', što ste njime htjeli postići?

Pocket Palma: Nismo radili na njemu s predumišljajem, samo smo radili koliko smo mogli i u jednom trenu shvatili da imamo dovoljno za album. Cilj za ovaj album bio nam je da se još više usavršimo s tehničke strane i da još više u proces uključimo našeg gitarista Brunu Žabeka. Mislimo da smo to i postigli.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Spotovi za vaše singlove uvijek su vizualno i stilski jaki, s čestim referencama na osamdesete godine prošlog stoljeća. Otkud uopće ta zanesenost osamdesetima, synthwave glazbom i estetikom? Što vas privlači tom periodu na muzičkom i vizualnom planu?

Pocket Palma: Stvari su rijetko tako duboke da bi se to moglo objasniti na taj način. Naletjeli smo na synthwave i outrun estetiku na internetu prije nekoliko godina i jednostavno nam se svidjelo. Postali smo veliki fanovi izvođača kao što su The Midnight, FM-84, Dance With the Dead i Carpenter Brut. Osim toga, oduvijek smo bili okruženi glazbom koja je baš nastala osamdesetih godina. Djelomično zbog naših roditelja, ali mi smo djeca koja su odrasla uz internet - dosta glazbe koju smo slušali kao klinci pronašli smo sami.

Kad biste morali birati između višetjednog radioplaya i vrha svih domaćih radijskih ljestvica ili nekoliko tjedana trendinga na YouTubeu, što biste izabrali i zašto?

Pocket Palma: Radije bismo bili uvršteni na neku kul playlistu na Spotifyu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Lista glazbenika s kojima ste radili već je prilično široka i žanrovski raznovrsna. Što mora imati glazbenik s kojim se odlučite na suradnju?

Pocket Palma: Za kratkoročnu suradnju bitno je jedino da nam se sviđa što druga osoba radi u glazbenom smislu. Za neku dugoročnu suradnju bitno je da kliknemo na nekoj privatnoj razini, što se zapravo dogodilo s više izvođača s regionalne scene kao što su Tam, Fantom, Kris i mnogi drugi.

Kako izgledaju vaše pripreme za nastup? Što najavljujete publici, kako će izgledati večer koncerta u Tvornici?

Pocket Palma: Probe su odavno krenule, pripremili smo puno novih aranžmana i pjesama koje dosad nismo svirali uživo. Naravno, ne smijemo zaboraviti na naše goste - Tam i Fantoma - koji će, sigurni smo, oduševiti našu publiku.

Izvor: Društvene mreže