Žensko nasljeđe

Počinju 12. Dani Marije Jurić Zagorke

19.11.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Centar za ženske studije poziva na 12. Dane Marije Jurić Zagorke koji počinju u utorak, 20. studenoga i traju do nedjelje, 25. studenoga, u okviru kojih će se održati književno-znanstveni skup "Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?"

Skup će se održati u petak i subotu u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu, a Centar ga organizira u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Zagorkini dani počinju u utorak, prijepodne će na grobu te hrvatske spisateljice i novinarke na Mirogoju biti položeni vijenci, a poslijepodne dodijeljena Nagrada za studentski rad na temu ženske i rodne problematike.

U četvrtak i nedjelju od 11 do 16 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

U skladu s temom ovogodišnjih Dana, posjetitelji će moći posjetiti dvije tematske šetnje Zagrebom. U petak će imati priliku prošetati s Gornjogradskim coprnicama, a u nedjelju će na Trgu bana Jelačića ispred spomenika banu započet će šetnja "Zagorkinim tragom kroz Zagreb", koja će završiti u Zagorkinom memorijalnom stanu.