U KINU EUROPA

Počinje Tjedan izraelskog filma

28.11.2014 u 10:12

Tjedan izraelskog filma

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Države Izrael organizira šesti po redu Tjedan izraelskog filma u kinu Europa od 2. do 6. prosinca. U sklopu filmskog festivala prikazat će se jedanaest igranih i četiri dokumentarna filma izraelskih redatelja, od kojih su mnogi nagrađeni prestižnim filmskim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima

Filmski tjedan započinje filmom Kretanje pod ručnom istaknutog izraelskog redatelja Orena Sterna s impresivnom glumačkom postavom.

U ovoj izuzetnoj komediji Ora se nalazi u komi kao posljedici prometne nesreće. Dok joj njezina djeca i ostali članovi obitelji pokušavaju pomoći da se probudi, susrećemo estetske kirurge, trenera maratona u invalidskim kolicima, privatnog istražitelja, instruktoricu joge, trbušnu plesačicu i veliku zvijezdu arapske kinematografije.

Drugi film koji će biti prikazan na otvorenju festivala je Pod istim suncem

Organizatori ističu nekoliko izuzetnih filmova koji su dobili nagrade na festivalima širom svijeta, kao što su originalna komedija Bez motivacije, film koji na poseban način prikazuje svakodnevni život mladih pripadnica izraelske vojske, Betlehem, film o kompleksnom odnosu časnika izraelske tajne službe i njegovog palestinskog doušnika, Kolačići, duhovita parodija na Eurosong, Narančasti ljudi, bajkovita priča o marokanskim Židovima koji žive u Izraelu, a iz stare domovine su donijeli mnoge običaje, i Rastava Viviane Amsalem, nevjerojatna priča o rastavi i braku u Izraelu.

Također ističu mnogostruko nagrađivani dokumentarni film Zeleni princ o sinu jednog od osnivača Hamasa koji je godinama špijunirao za Izrael.

Gost na festivalu bit će Sasson Gabay, slavni izraelski glumac koji igra jednu od glavnih uloga u višestruko nagrađivanom filmu 'Rastava' Viviane Amsalem, a on će biti prikazan u subotu 6. prosinca u 20 sati u prisutnosti glumca.

Ulaz na sve projekcije bit će slobodan.