12. izdanje

Počinje One Take Film Festival, u konkurenciji gledamo 23 filma

19.10.2022 u 10:57

Bionic
Reading

One Take Film Festival u svom 12. izdanju, koje počinje u srijedu, prikazat će do 22. listopada u službenoj konkurenciji 23 filma snimljena u jednom kadru

Ove se godine festival održava u hibridnom formatu, u Multimedijalnom centru Studentskog Centra i kinu Tuškanac, dok će se dio programa moći pratiti i putem festivalske internetske stranice.

Prikazat će se dugometražni i kratkometražni uratci u sedam kategorija: Službena konkurencija, One Take in Space, Almost One, Black and White Take, One for Her, One Way Out i Last Take.

Za Grand Prix se natječu filmovi iz 16 zemalja, 20 ih je kratkometražnih, a tri dugometražna: "Lude 20-e" (2021.) francuske redateljice Elisabeth Vogler, "Svjetla grada" (2020.) njemačkog redatelja Maltea Wirtza i "Tajna sreće" (2021.) indijskog redatelja Don Palathara. U konkurenciji je i kratkometražni film "Visoki kriteriji" (2022.) hrvatske redateljice Tanje Dabo.

Kako bi se mogli natjecati za službenu festivalsku nagradu, o kojoj ove godine odlučuje žiri u kojemu su Moretea Fereidouni (Iran), Tanja Lacko (Hrvatska) i Tomislav Šoban (Hrvatska), filmovi od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere moraju biti snimljeni u jednom kadru te ne smiju sadržavati nikakve montažne spone.

Almost One program, namijenjen filmovima koji ne odgovaraju u potpunosti strogim pravilima zadanog okvira jednog kadra, donosi šest filmova - "Tragajući za Bijelim konjem iz Uffingtona" (2020.) Andrewa Norrisa, turski film "Odraz" (2022.) Ulaşa Zorle, japanski film "Nakon beskrajne dvije minute" (2020.) redatelja Junte Yamaguchija te film "Satori" (2022.) britanske redateljice Chloe Tam.

U programu su još "Sretni zajedno" (2021.) Sofije Kondylia te "Despotova palača u arheološkom nalazištu Mystras" (2022.) Ifigenije Dimitriou.

Nova programska kategorija Black and White obuhvaća 11 kratkih filmova, među kojima i dva hrvatska: "Spasio me jedan Francuz" (2022.) Siniše Bulajića i "Ulazak vlaka u stanicu" (2018.) Zvonimira Rumboldta.

One Take je od prošle godine s bijenalnog prešao u godišnje izdanje, slijedom pozitivnih kritika i velikog broja gledatelja. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Od osnutka 2003., kada ga je pokrenuo redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović, na festivalu je prikazano više od 400 filmova u konkurenciji iz 40-ak zemalja.

Festival promiče kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima - bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.