JEDANAEST PREDSTAVA

Počinje Međunarodni festival malih scena u Rijeci

02.05.2013 u 09:45

Bionic
Reading

Međunarodni festival malih scena otvara se u HNK Ivana pl. Zajca, a ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja

Na programu je 11 predstava iz pet europskih zemalja i to šest iz Hrvatske, dvije iz Srbije te po jedna iz Slovenije, Makedonije i Litve.

Izbornica festivala je Željka Turčinović a u festivalskom žiriju bit će glumice Milena Dravić, Helena Buljan i Elvia Nacinovich

Prva predstava ovogodišnjeg festivala je 'Untersdtadt' HNK Osijek u režiji Zlatka Svibena, ocijenjena najboljom predstavom hrvatskog glumišta u 2012. godini.

Slijedi predstava 'Fine mrtve djevojke' Mate Matišića u režiji Dalibora Matanića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, predstava 'Jalova' nastala u koprodukciji KUD-a Borza iz Maribora i riječke skupine Trafik te predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Božić kod Ivanovih" po tekstu Aleksandra Ivanovića Vedenskog u režiji Olivera Frljića.

Kazalište Ulysses iz Zagreba nastupit će s predstavom Bertolta Brechta 'Cabare Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija' u režiji Lenke Udovički, riječka kazališta HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatar s koprodukcijom 'Dabogda te majka rodila' po romanu Vedrane Rudan i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Zagrebačko kazalište mladih s predstavom "Žuta crta" autorica Juli Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana.

Program zaključuju predstave 'Pedeset udaraca' Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović i u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, predstava "Miranda" po motivima Shakespearove 'Oluje' koju režira Oskaras Koršunovas a izvodi OKT - Gradsko kazalište iz Vilniusa u Litvi, Bulgakovljev 'Moliereov život' redatelja Aleksandra Popovskog i u izvedbi Makodonskog narodnog teatra iz Skopja te zadnjeg dana, 11. svibnja 'Othello' u režiji Miloša Lolića i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Ove godine predstave će se igrati na dvije nove lokacije, u skladištu u riječkoj luci te Češkom domu na sjeverozapadu Rijeke.

Organizatori festivala su HKD Teatar – Međunarodni festival malih scena i Odjel za kulturu grada Rijeke.