KOMORNA GLAZBA U DUBROVNIKU

Počinje jubilarni Julian Rachlin i prijatelji

31.08.2010 u 15:54

Bionic
Reading

Dubrovnik će i ove godine, u danima od prvog do 12. rujna, postati meka komorne glazbe. Festival Julian Rachlin i prijatelji na svom će jubilarnom desetom izdanju u grad pod Srđem ponovo okupiti brojna cijenjena i svjetski poznata imena komorne glazbe

Na osobni Rachlinov poziv na povijesnim gradskim pozornicama nastupat će glazbenici Lawrence Power, Boris Adrianov, Stefan Vladar, Itmar Golan, Lily Maisky, Mischa Mayski, Richard Hyung-ki Joo, Pavel Vernikov, Sophie Rachlin, Boris Kuschnir, Torleif Thedeen, Julia.Maria Kretz, Lera Auerbach, Martin Grubinger. Osim vrhunskih glazbenika i ove godine u programu festivalskih izvedbi sudjeluju i poznate filmske zvijezde sir Roger Moore te John Malkovich.

Uoči otvaranja festivala, večeras će se u ljetnom kinu Jadran, u suradnji s T-mobileom prikazati dokumentarno –igrani film 'Sve što ste oduvijek željeli znati o klasičnoj glazbi' u režiji dobro poznatog komičarsko-glazbenog dvojca Igudesman & Joo. Film je nastao tijekom prošle i ove godine, tako što je kamera gotovo 24 sata dnevno pratila dvojicu glazbenika prije njihovih koncerata diljem svijeta. Dio filma snimljen je i u Dubrovniku za vrijeme njihova nastupa na Rachlinovom festivalu.

U filmu se kao protagonisti pojavljuju i sir Roger Moore, Marta Argerich, Renaud Capucon, Martin Frost, Hilary Hahn, Janine Jansen, Lang Lang, Mischa Maisky, Lawrence Power, Julian Rachlin, Alexandra Soumm, Midge Ure, Kim Wilde, Dennis de Young i ostali. Film će nakon prikazivanja u dubrovačkom kinu Jadran biti dostupan i u ponudi MAXtv-a, kao besplatan film za sve korisnike, i to od utorka poslije ponoći, pa sve do prvog listopada.

Ususret Festivalu u Dubrovniku, još od 25. kolovoza traje Majstorski tečaj za violinu pod vodstvom dvaju renomiranih pedagoga – Borisa Kuschnira i Pavela Vernikova. Odabrani polaznici Majstorskog tečaja također će dobiti priliku zasvirati na jednom od festivalskih koncerata u Kneževu dvoru.
Bogat glazbeni program jubilarnog Festivala prvog rujna otvara glazbeno-naratorska večer u cijelosti posvećena Beethovenu, simbolična naziva 'Oporuka'. U dijelovima između stavaka, glumačka legenda Roger Moore uživo će čitati Beethoveove 'Heiligenstadtske oporuke'.

U danima održavanja Festivala, uz Koncert polaznika majstorskog tečaja, festivalsku publiku očekuju i tradicionalni festivalski programi poput Koncerta za Dubrovčane te Koncerta u bijelom na čijem je programu i 'Žalobni pjev za violinu i glasovir' - djelo hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Predsjednik će osobno prisustvovati ovoj glazbenoj izvedbi, a kako je Rachlin istaknuo, prethodno će glazbenike na probi uputiti i savjetovati kako najbolje odsvirati njegovo djelo.

Na Festivalu će ponovo nastupiti Orkestra Akademija St. Martin in the fields iz Velike Britanije. Uz Koncert za Dubrovčane, glazbenici će sudjelovati u još jednoj festivalskoj matineji - u Dubrovačkoj katedrali pretposljednjeg dana festivala nastupit će Julian Rachlin uz dugogodišnje festivalske prijatelje oca i kćer – Mischu i Lily Maisky izvodeći djela Rahmanjinova i Brahmsa.

Osim glumačke legende Rogera Moora, na Festival se vraća i slavni glumac John Malkovich koji će sudjelovati u izvedbi Glazbenog kritičara, koji je nastao po konceptu i ideji Alekseya Igudesmana. Malkovich će tako u ovoj izvedbi imati ulogu glazbenog kritičara koji tijekom koncerta čita tekstove ozloglašenih glazbenih kritičara kroz povijest.

UNICEF gala večera i nogometna utakmica

Povodom svog desetog rođendana, Festival će, u suradnji s UNICEF-om, organizirati ekskluzivno događanje u korist djece. Naime, UNICEF-ova dva međunarodna ambasadora dobre volje – Roger Moore i Julian Rachlin - udružit će snage i prvi put pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića, biti domaćini humanitarne gala večere – Glazba za radost djece. Cilj je gala večere prikupiti sredstva za uključivanje još većeg broja škola u program Stop nasilju među djecom.

Osim večere osmog rujna, na stadionu Lapad održat će se i humanitarna nogometna utakmica na kojoj će uz Rachlina i prijatelje glazbenike sudjelovati i Roger Moore, hrvatske nogometne legende, novinari te dubrovački gradonačelnik. Tom prigodom Festival Julian Rachlin i prijatelji uručit će UNICEF-u donaciju od pet tisuća eura za provedbu programa Stop nasilju među djecom.