NAZIRE SE KRAJ

Počinje gradnja zadnjih šest tornjeva poznate Sagrade Familije

23.10.2015 u 15:42

Bionic
Reading

Radovi na katoličkoj crkvi Sagradi Familiji u Barceloni, nedovršenom remek-djelu slavnog katalonskog arhitekta Antonija Gaudija, ulaze u završnu fazu. Gradnjom šest velikih tornjeva, čiji se kraj predviđa za jedanaest godina, Sagrada Familia nadvisit će katedralu u njemačkom Ulmu i time postati najviši svjetski vjerski hram

Vanjski radovi tako bi prema planovima trebali završiti nakon 144 godine od početka gradnje, no ovo veliko i dugovječno gradilište već desetljećima obilaze rijeke turista čineći ga najpopularnijom destinacijom ovog katalonskog grada.

Glavni arhitekt Jordi Fauli predstavljajući projekt nastavka gradnje crkve, koja je započela 1882., otkrio je da će biti izgrađeno još šest tornjeva. Najviši od njih, toranj Isusa Krista trebao bi dosegnuti 172,5 metra.

Time će Sagrada Familia preuzeti titulu najviše svjetske crkve koju trenutačno tornjem visokim 162 metra drži katedrala u Ulmu. Titula najviše unutrašnjosti crkve i dalje će pripadati Papinskoj bazilici sv. Petra u Vatikanu.

Fauli je otkrio i da je planirani krajnji rok za dovršetak impresivnih tornjeva 2026. godina, u kojoj će se obilježivati stota godišnjica smrti arhitekta Gaudija. Kada bude dovršena, Sagrada Familia će imati 18 impresivnih tornjeva, 12 posvećenih apostolima, četiri evanđelistima te Isusu i Mariji Djevici.

Trenutačna izgrađenost crkve koja se gradi već 133 godine je oko 70 posto, no ona neće biti potpuno dovršena ni završetkom gradnje tornjeva, jer predstoje još radovi na uređenju unutrašnjosti.

Fauli kaže da je teško predvidjeti koliko će to sve skupa trajati, ali vjeruje da će jedan od najpoznatijih svjetskih nedovršenih projekata konačno biti dovršen do 2030. ili 2032. godine.

Radovi su prekinuti samo tijekom španjolskog građanskog rata 1936., a arhitekt Jordi Fauli je deveti u nizu koji su nakon Gaudijeve tragične smrti 1926. nadzirali izgradnju.

Godišnje se na gradnju, otkriva Fauli, troši oko 25 milijuna eura koji se prikupljaju isključivo donacijama i prodajom ulaznica. Samo prošle godine crkvu koja se nalazi na popisu UNESCO-ove svjetske baštine posjetilo je oko 3,2 milijuna ljudi.

Zanimljivo je i da je prvo bogoslužje u crkvi održano u studenom 2010., 128 godina od početka gradnje, a predvodio ga je papa Benedikt XVI. koji je tom prilikom i službeno blagoslovio Sagrada Familiju. Od tada su se počela odvijati i redovita bogoslužja u crkvi koja odjednom može primiti 9.000 vjernika.