OD 22. LIPNJA DO 6. SRPNJA

Počinje 53. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

07.06.2013 u 18:23

Dječji festival u Šibeniku

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Premijernom izvedbom predstave 'Sedmi kontinent' Petre Radin i Leona Lučeva 22. lipnja na Ljetnoj pozornici podno šibenske Katedrale otvara se 53. Međunarodni dječji festival, koji će do 6. srpnja u Šibeniku okupiti mnoge kazalištarce te brojnu i vjernu dječju publiku

'Sedmi kontinent' mjesto je gdje je djeci sve dopušteno, a nadam se da će i tijekom petnaest dana Šibenik za djecu biti 'sedmi kontinent', rekla je ravnateljica Nera Gojanović Kljajić, najavljujući predstavu šibenskog HNK koja kroz stvarni i virtualni svijet govori o djeci i roditeljima.

Šibenski festival zalog je za budućnost, pa moramo uvažavati i napraviti sve da dobije mjesto koje mu pripada, kazala je na konferenciji za novinare Gojanović, dodavši da je ove godine festival napokon dobio i nacionalni prefiks što im je poticaj za 'novi, drugačiji i osebujniji rad'.

Od hrvatskih predstava izvest će se 'Alan Ford' ZKM-a, 'Pepeljuga' kazališta lutaka iz Zagreba, 'Pinokio' kazališta lutaka iz Zadra, 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' kazališta lutaka Split, 'Pale' i 'Palačinka mog života' kazališta lutaka iz Rijeke, 'Grga Čvarak' dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, 'Mala sirena' i 'Super heroj' kazališta Mala scena iz Zagreba, 'Trnoružica' lutkarske scene Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba.

Tu je i 'Luda šuma' dječjeg kazališta Dubrava i Gledališća Glej iz Slovenije, 'Mrvice iz dnevnog boravka' Žar ptice iz Zagreba, 'Vis životinje' kazališta Trešnja iz Zagreba, 'Volim fiziku' Zagrebačkog plesnog ansambla, 'A tko si ti?' Kazališne družine Pinklec, 'Bajka zbrčkalica' i 'Najbolji prijatelj' dramskog studija Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, 'Telefonske priče' kazališta Virovitica i opera za djecu 'Pčelica Maja' kazališta Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

U sklopu inozemnog programa predstavit će se kazališta i ansambli iz Italije ('Babayaga'), Španjolske ('Kocka'), Poljske ('Podlogowno'), Makedonije ('Mali princ'), Slovenije ('Raspjevani zamak' i 'Kralj prisluškuje') i Izraela ('Peter and the Wolf') te Rumunjske, Kosova i Turske.

Festival će tradicionalno zatvoriti predstava jednog šibenskog ansambla, ove godine bit će to plesna priča 'Zlo varivo' ansambla Sjene.

Šibenski trgovi i ulice ugostit će interaktivni i radionički program koji će kroz umjetnički pristup poticati djecu na stvaralaštvo, pripremljen je i bogati popratni program predavanja, simpozija, promocija CD-ova i knjiga, radionice sa svih umjetničkih područja u kojima svake godine sudjeluje između 500 i 700 djece te dječji sajam knjige.

Festival u Šibeniku ima dalekosežne posljedice jer su u publici djeca koja tamo uče vještine i stječu prva iskustva u dodiru s umjetničkim djelom, a važno je i tko im to posreduje, ustvrdio je pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević.

Po njegovim riječima, s dolaskom mlađe generacije na čelo festivala, on je dobio i novi zalet, što će se, napomenuo je, pokazati i u ovogodišnjem izdanju. Dugogodišnji urednici programa zamijenjeni su novim umjetničkim vijećem koji će, za razliku od dosadašnje prakse, imati svoj mandat, dodao je.

Festival će se održavati u HNK u Šibeniku, na Ljetnoj pozornici te, među ostalim, u Galeriji sv. Krševana, na Maloj loži, uz crkvu sv. Ivana, na Trgu 4 bunara.