PROMJENA KULTURNE POLITIKE

Pobuna filmaša protiv Europske komisije

30.04.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Europska kulturna krema pokrenula je protestnu peticiju zbog pregovora EU-a i SAD-a o sporazumu o slobodnom tržištu, za koji se sumnja da bi mogao ugroziti europsku kulturnu produkciju. Prozvani iz Europske komisije pak tvrde da se sporazum neće negativno odraziti na kulturne i umjetničke djelatnosti

Krajem ove godine očekuje se početak dalekosežnih trgovinskih pregovora Europske unije i SAD-a koji su izazvali veliku zabrinutost među najpoznatijim europskim umjetnicima i kulturnjacima, napose filmašima. Naime trebalo bi se pregovarati i o audiovizualnim djelatnostima koje su posebno zaštićene u nekim europskim zemljama, poput Francuske, koja javnim novcem financira dio svoje filmske industrije.

'13. ožujka bi mogao postati dan preokreta u konstrukciji Europe, i to skandaloznog preokreta. Na taj je dan Europska komisija pod vodstvom povjerenika Karela de Guchta odlučila pogaziti dosadašnju kulturnu politiku te uključiti audiovizualne i filmske djelatnosti u trgovinske pregovore sa SAD-om', stoji na početku prosvjedne peticije koju su u prvoj rundi potpisala neka od najvećih umjetničkih imena našeg doba.

Predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa optužuje se da je zaboravio na svoje riječi iz 2005, kada je izjavio da je 'kultura važnija od ekonomije'.

Među onima koji prosvjeduju zbog pregovora o slobodnoj trgovini sa SAD-om, koji uključuje kulturne djelatnosti, nalaze se – između ostalih - slavni režiseri Michael Haneke, braća Dardenne, Bertrand Tavernier, Bella Tarr, Pedro Almodovar, Mike Leigh, a pridružio im se i američki majstor David Lynch.