OD 18. DO 26. SVIBNJA

Plesni festival Platforma HR oživljava zapuštene prostore Ilice

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 10.05.2018 14:00
  • Objavljeno 10.05.2018 u 14:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Uz kratki pop up performans plesnih umjetnika koji ove godine nastupaju na Platformi HR 10. svibnja predstavljeno je 19. izdanje tog najvećeg plesnog festivala u ovom dijelu Europe, koji će se održati od 18. do 26. svibnja na više lokacija u Zagrebu, među kojima i u neiskorištenim prostorima u Ilici

Pod sloganom 'Connect/In/Dance', ovogodišnja Platforma HR nastaje u suradnji s Projektom Ilica: Q'Art, koji nastoji oživjeti zatvorene prostore u jednoj od najfrekventnijih zagrebačkih ulica, Ilici, te u njih useliti kulturne i umjetničke sadržaje, ali i potaknuti druge da koriste sadržaje izvan uobičajenih institucionalnih okvira.

'Platformu smo smjestili u različite prostore u Ilici i tako dobili priliku da se bolje i intenzivnije pokažemo građanima, da ples odjekne ovim ulicama', rekla je Tamara Curić, plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja, koja će na otvorenju festivala 19. svibnja na Rokovom perivoju obilježiti 30 godina karijere.

Curić je jedna od suosnivačica Plesnog centra Tala, organizatorica različitih akcija i projekata vezanih uz razvoj suvremenog plesa i plesno stvaralaštvo, a fokus njezinog dugogodišnjeg rada je na integraciji plesa u svakodnevni život.

  • +7
  • +4

U Malom Cafeu predstavljen plesni festival Platforma HR

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ove godine plesna scena zajedničkim snagama kurira program festivala. 'Nakon dugo vremena ponovno smo se povezali u svim segmentima, nadam se da dolazi neko novo vrijeme za plesnu scenu u Hrvatskoj', istaknula je Curić, koja je s Larisom Lipovac osnivačica i organizatorica festivala.

Kontinuirani problem prostornih resursa na hrvatskoj plesnoj sceni, odnosno nepostojanje adekvatnog prostora za rad i izvedbu komentirala je i Lipovac.

'Uvjeti rada uvijek su nam gerilski, snalazimo se kako znamo, podržavamo jedni druge i dalje radimo. Veliki smo entuzijasti, to je naša najveća snaga', naglasila je.

Akteri plesne scene ući će u neiskorištene i devastirane prostore te u njima intervenirati, revitalizirati ih, aktivirati i transformirati u izvedbene, radne i suradničke prostore dajući im time neke nove funkcije, forme, namjene i identitet.

U ime organizacijskog tima projekta Ilica, Ivana Nikolić je izrazila uvjerenje kako se spajanjem platformi može napraviti puno više. 'Zajedništvo svih naših sudionika i njihovih projekata je ključ. Kroz taj program vidjet će se sudioništvo različitih ujetničkih kategorija', dodala je.

Ilica/Q'Art

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U prostoru Ilice 69 Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS programom FUTUR II - Prostor za ljude i ples problematizirat će infrastrukturne uvjete za suvremenu plesnu umjetnost u Zagrebu.

Boraveći u tom praznom prostoru, nekad obrtničkom pogonu, ukazat će na potrebu odgovornijeg upravljanja javnim i zajedničkim dobrima u gradu.

'Riječ je o nastavku našeg dijaloga s javnošću i građanima oko problematike upravljanja javnim prostorima u Zagrebu i Hrvatskoj. Taj mali prostor u kojemu ćemo boraviti simbolizira mogućnost da građani suupravljaju nekim javnim prostorom', kazao je Žak Valenta iz Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

Nomadska plesna akademija, sudjeluje s projektom 'Talk Talk Roullete' pod vodstvom Aleksandre Janeve Imfeld, te performanceom 'Peep Show'.

Studio za suvremeni ples u suradnji s Cie Public in Private premijerno 25. svibnja predstavlja projekt, s dvije koreografije u jednoj večeri, 'Ansambl' Jasne L. Vinovrški i 'Umjetnik za hitne intervencije' Clementa Layesa.

Šestu godinu zaredom održava se i program Streetforma, koji je kroz edukativne, rezidencijalne i izvedbene programe posvećen 'street' plesu, različitim plesnim stilovima (hip hop, breaking, popping, house, vogue, locking, krump, waacking).

U sklopu tog projekta na rezidenciji u Zagrebu je Anthony DeNaro, poznatiji kao Ynot, svjetski priznati plesač zaslužan za popularizaciju Top Rocka, sirovog breakdancea. On će održati radionicu u Plesnom centru Tala, a u Pogonu Jedinstvo, 19. svibnja će je prezentirati.

Platforma HR je prostor okupljanja plesnih umjetnika, koreografa, plesača, autora, publike, mjesto susreta hrvatske, regionalne i međunarodne plesne scene.

Osim u Ilici programi festivala održavat će se u Pogonu Jedinstvo, Frankopanskoj 22 i drugdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!