naslovi koje vrijedi zapamtiti

Planetopijini klasici i noviteti na Interliberu

10.11.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Knjiga uvaženog njemačkog znanstvenika Stefana Kölscha u kojoj istražuje važnost i opasnosti naše podsvijesti na temelju vlastitih eksperimenata i aktualnih istraživanja u svijetu neuroznanosti upravo je stigla na Planetopijin štand i odmah zainteresirala brojne čitatelje

Ali to nije jedini razlog zbog kojeg biste trebali posjetiti Planetopiju na Interliberu ili, ako niste u prilici, onda svakako trenutne popuste u njezinim knjižarama u Zagrebu, Puli ili online. Izdvojili smo nekoliko naslova koje vrijedi zapamtiti.

Stefan Kölsch

TAMNA STRANA MOZGA

Sve tajne naše podsvijesti

Prijevod: Mirta Lijović

Naša podsvijest nevjerojatno brzo prepoznaje opasnosti, pa čak i nagrade, često mnogo prije nego što svjesno registriramo situaciju. Međutim, podsvijest ima i svoju tamnu stranu – ona nas navodi da ponavljamo iste greške, kružimo u negativnim misaonim petljama, ulazimo u (samo)destruktivne sukobe i upadamo u loša raspoloženja. Fascinantni podaci iz ove knjige pomoći će nam da bolje razumijemo svoj mozak, a tako ćemo lakše izbjeći klopke koje si sami postavljamo. Stefan Kölsch doktorirao je na Institutu Max Planck za kognitivne i neuroznanosti u Leipzigu, radio je i na Sveučilištu Harvard, a 2015. godine imenovan je profesorom na Sveučilištu Bergen u Norveškoj.

Michael E. Long, Daniel Z. Lieberman

NEZASITNA MOLEKULA

Kako samo jedan kemijski spoj u mozgu potiče ljubav, seks i kreativnost – i kako će on odrediti sudbinu ljudske vrste

Prijevod: Jasna Mati

Zašto smo opsjednuti onim što želimo, a dosadi nam kad to dobijemo? Zašto se ljubav tako brzo promijeni iz strasti u ravnodušnost? Zašto su neki ljudi zagriženi liberali, a drugi nepokolebljivi konzervativci? Odgovor leži u dopaminu, kemijskom spoju koji nam je na početku omogućio da preživimo kao vrsta, a sada, tisućama godina kasnije, izvor je našeg svakodnevnog ponašanja, razvoja civilizacije i kulture, ali i naše mračne strane. U ovoj izvanrednoj knjizi, koja je pravi bravado kroz znanost i čita se bez daha poput napetog trilera, psihijatar Daniel Z. Lieberman i predavač Michael E. Long predstavljaju dopamin u najboljem i najgorem svjetlu. Uz niz primjera iz svakodnevnog života, anegdota i bizarnih znanstvenih eksperimenata objašnjavaju djelovanje dopamina te nam nude neobičan uvid u mračnu stranu ljudskog ponašanja i slave vrhunce kreativnosti i genijalnosti.

Marko Aurelije

MEDITACIJE

Vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara

Prijevod: Petar Vujačić

Klasik Marka Aurelija i ove je godine pri vrhu najprodavanijih naslova na Interiberu, što je samo potvrda da su klasici uvijek aktualni jer njihova univerzalna poruka odolijeva trendovima. Marko Aurelije, poznat i kao 'car-filozof', pred kraj života zapisao je zbirku svojih misli, naslovljenu izvorno 'Samome sebi', danas poznatiju kao Meditacije ili Misli. „Čitajući Meditacije, čitatelj dobiva jedinstven uvid u plemenitu borbu ljudskog bića sa samim sobom, u svrhu postizanja ideala vrline, mirne duše i snažnog razuma, a samim time i neprocjenjivu priliku primijeniti Aurelijeve savjete na svoj vlastiti put prema osobnom boljitku. Utoliko, Meditacije predstavljaju uistinu unikatno djelo književnosti, kako iz filozofske tako i iz doživljajne perspektive čitanja intimnih misli najmoćnijeg čovjeka svoga vremena.“napisao je u predgovoru David Pejić

Rick Rubin

KREATIVNI ČIN: način postojanja

Prijevod: Jasna Mati

Kreativni čin je prekrasna studija koja osvjetljava put umjetnika koji svatko od nas može i treba slijediti kako bismo razvili umjetnički i doživljajni aspekt svoje osobnosti. Legendarni glazbeni producent, dobitnik 9 nagrada Grammy, Rick Rubin pomogao je brojnim glazbenim umjetnicima da se povežu sa svojim vrelom kreativnosti. Tijekom godina razvijao je vlastitu kreativnost, ali i promatrao stvaranje ideja i umjetničkih djela te je naučio da umjetnika ne određuju specifični rezultati već njegova povezanost sa svijetom. Rubin je svu svoju mudrost pretočio u sjajno čitateljsko iskustvo koje nam približava moć stvaranja trenutaka, izvanrednog života obogaćenog ushitom i transcendencijom.

Lao Tzu

TAO TE CHING

Tradicionalni kineski uvez

Prijevod: Marina Kralj Vidačak

Umijeće ratovanja i Tao Te Ching klasici za kojima interes ne jenjava, a kada se radio o ekskluzivnim izdanjima uvezenim prema izvornoj tradicionalnoj kineskoj metodi uveza knjiga iz vremena dinastije Ming, uz original na kineskom i prijevod na hrvatski jezik, tada su to biseri za kojima vrijedi posegnuti, i možda već sada osigurati blagdanske poklone za ljubitelje posebnih knjiga. Razumijevanje kineske civilizacije nije moguće bez shvaćanja taoizma, filozofije koja je oblikovala ne samo kinesku duhovnost već i umjetnost, znanost i politiku. I upravo su u Tao Te Chingu, napisanom oko 300. g. pr. Kr., prvi put prikupljena temeljna vjerovanja taoizma. Uz hrvatski prijevod ovo jedinstveno izdanje uključuje i kineski tekst, te svih 81 poglavlja, kao i uredničke napomene i novi uvod koji istražuje upitno autorstvo teksta.

Sun Tzu

UMIJEĆE RATOVANJA

Tradicionalan kineski uvez

Prijevod: Petar Vujačić

Napisano u 6. st. pr. Kr., Sun Tzuovo Umijeće ratovanja i danas se koristi kao vodič za vojnu strategiju. Mnogi poznati generali tvrdili su da su crpili inspiraciju iz njega, a izvan svijeta rata, gurui poslovanja i menadžmenta također su primijenili Sun Tzuove ideje na uredsku politiku i korporativnu strategiju. Ovo dvojezično izdanje sadrži 13 izvornih poglavlja o temama kao što su oružje, teren i korištenje uhodama. Umijeće ratovanja klasičan je tekst koji itekako nadilazi svoje vrijeme i dotiče suvremenog čovjeka.

Nataša Ozmec, Ana Salopek

MI SMO PRIJATELJICE

Autorica hit slikovnica Ti, moja prekrasna djevojčice i Ti, moj predivni dječače, donosi novi naslov za djecu Mi smo prijateljice. Pronaći prijatelja s kojim zajedno otkrivamo svijet i dijelimo radost i ljubav nešto je najljepše što nam se može dogoditi, a dječja prijateljstva posebno su divna. Ali što se dogodi kada se prijatelji previše isprepletu i ponašaju se kao da su jedno? Nataša Ozmec napisala je prekrasnu priču o dvije nerazdvojne prijateljice, Tako i Treba, koje spoznaju pravo značenje prijateljstva tek kada se razdvoje. Uz živopisne, čarobne ilustracije Ane Salopek, ova slikovnica poučit će i male i velike vrijednosti prijateljskih odnosa koji naš život čine neopisivo ljepšim i sretnijim.

www.planetopija.hr