'Da li sam ti ikad rekla da te volim'

Pijanist Zvjezdan Ružić jedinstvenom obradom pjesme Josipe Lisac odao počast njezinoj vječnoj ljubavi

10.12.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Svoju glazbenu obradu Ružić je objavio upravo na 30. obljetnicu smrti velikog kompozitora Karla Metikoša

Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić već su u duetu briljirali, i to izvedbom hrvatske himne na inauguraciji Zorana Milanovića. Sada imaju i novu suradnju. Naime, zajednički su obradili pjesmu 'Da li sam ti ikad rekla da te volim' Josipine velike ljubavi Karla Metikoša.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

'Biti autentičan i originalan je teško, to mogu samo veliki', rekla je Josipa o Zvezdanovoj glazbi i njegovoj obradi Karlove pjesme.

Svoju glazbenu obradu Ružić je objavio upravo na 30. obljetnicu smrti velikog kompozitora Metikoša. Pjesma je objavljena i ususret već tradicionalnom koncertu posvećenom Karlu Metikošu, kojeg Josipa ove godine održava 19. prosinca u dvorani Lisinski. Povodom tog koncerta nedavno smo i razgovarali s našom najvećom glazbenom divom.

Pijanist naglašava kako je ova obrada njegovo vlastito viđenje ljubavi, nekih njegovih pogleda na ljubav, nečega što tek će u njegov život doći. Naglašava kako je ovu obradu stvarao za sebe, da ostavi trag u vremenu:

'Rijetko snimam obrade tuđih skladbi, ali ovo je nešto drugačije. Ovo je uspomena na sve lijepo što se dogodilo od prvog dana mog susreta s Josipom, našeg prijateljstva koje sam odlučio ovjekovječiti notama. Zahvalnost što me je najveća diva naših prostora prepoznala od prvog dana nastanka mog projekta Pianotron, što vidjela je ono nešto u meni posebno, što to i dan danas u meni vidi i u mene vjeruje. Možda zato što je i sama često bila neshvaćena i drugačija, možda zato što prepoznaje moj put, koji definitivno nije tipičan niti lagan, dok stvaram glazbu u ritmu moje duše spajajući instrumente na dosad još neviđeni način.'

Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Petra Miksik

Ružić misli da je njega i Josipu spojila neshvaćenost. A ona mu je pričala i o Karlu:

'Karlo Metikoš imao je također težak put, također je bio neshvaćen na samom početku i tražio je svoj zvuk neovisno o tome koliko je drugima bio čudan. Sve te priče koje čuo sam o njemu, njima, o njihovoj ljubavi, o njihovoj predanosti, sve to čuo sam upravo u toj skladbi. Baš ova skladba zvuči mi kao jedan od soundtrackova njihovog života, njihove ljubavi. Ipak, ja ovdje ne pričam njihovu priču. Pianotronom sam ispričao svoju priču, gdje sanjam svoju ljubav, svoja jutra s nekim tko tek će doći, tko tek će osvojiti moje srce', ističe Zvjezdan Ružić.

I glazbena diva za Zvjezdana ima samo riječi hvale.

'Zvjezdan Ružić, vrhunski jazz pijanist, poželio je obraditi pjesmu Karla Metikoša ‘Da li sam ti ikad rekla da te volim’ i sve svoje znanje koje posjeduje, a nadasve snažan senzibilitet pretočio je u senzacionalnu glazbenu sliku. Treba uvijek unijeti svoj identitet, treba uvijek biti autentičan i originalan. Da li je to teško? Da, teško je, ali tako rade veliki. Svojom hrabrom vizijom napravio je eteričnu, futurističku, sjajnu, izuzetno muzikalnu glazbenu obradu kojom šalje poruku da djela koja su stvarana srcem i istinom žive zauvijek', rekla je Josipa Lisac.

Kulisa za spot pjesme ‘Da li sam ti rekla da te volim’ postala je novouređena zagrebačka Tvornica kulture, središte glazbenih i kulturnih događanja, dok video spot potpisuju producentsko-redateljski duo Sestrice.