Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Performansom gole umjetnice otvorena retrospektivna izložba Tomislava Gotovca

23.09.2017 u 08:54

Bionic
Reading

U petak, 22. rujna, kao prva izložba u novom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u kompleksu Rikard Benčićelika, otvorena je retrospektivna izložba Tomislava Gotovca, nazvana 'Anticipator kriza - Kuda idemo ne pitajte'

Performans umjetnice Milo Moire, koja je posve gola, s vizirom za virtualnu stvarnost na očima i natpisom na francuskom jeziku 'Ceci n’est pas une femme nue (Ovo nije gola žena)' na grudima i leđima, prošla gola preko Korza pa sve do novog prostora Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u kompleksu Rikard Benčić, otvorio je veliku retrospektivnu izložbu Tomislava Gotovca - 'Anticipator kriza - Kuda idemo ne pitajte'.

  • +14
Performerica Milo Moire gola predvodila okupljenu publiku do nove zgrade MMSU Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovom izložbom izložen je sveobuhvatni presjek Gotovčeva 60-godišnjeg umjetničkog djelovanja putem fotografija, foto i video dokumentacije njegovih performansa i akcija, dokumenata, novinskih naslovnica i drugih medija. Predstavljene su i neke od njegovih glasovitih i snažnih akcija, ali i neki, do sada, javnosti nepoznati materijali.

Zanimljivo je i to da se izložba ne zadržava samo u galerijskom prostoru, nego se, kako je i sam Gotovac činio, širi na ulicu i kino, budući da će se dio programa odvijati i u riječkom Art-kinu Croatia, gdje će se prikazivati Gotovčevi filmovi.

Nakon otvorenja izložbe proglašen je i pobjednik nagrade na likovnom natječaju 'Ivo Kalina' koja se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti od 2006. godine. Dobitnik za dvogodišnje razdoblje, za 2015. i 2016. godinu je Alen Floričić za retrospektivnu izložbu 'Video 1998.-2015.' u MMSU, od 30. listopada do 22. studenoga 2015. godine.