GLAZBENI DOŽIVLJAJ

Partner Varaždinskih baroknih večeri ove je godine Italija

03.04.2014 u 18:16

Bionic
Reading

Zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri ove će godine biti Italija. Direktorica Talijanskog instituta u Zagrebu Maria Sica neumorno radi na pripremama za 44. Varaždinske barokne večeri

Ove će godine Italija biti zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri, a u tijeku su posljednji dogovori između organizatora i talijanskih glazbenika koji će se predstaviti na 44. Varaždinskim baroknim večerima od 19. rujna do 1. listopada

Radi što bolje pripreme koncertnoga, ali i popratnih programa, u Varaždinu je boravila direktorica Talijanskog instituta u Zagrebu Maria Sica koja je s domaćinom, ravnateljem Koncertnog ureda Rajmundom Rojnikom obišla lokacije u Varaždinu na kojima će se Italija predstaviti posjetiteljima Baroknih večeri.

Sica je izrazila zadovoljstvo što Institut može sudjelovati u organizaciji Festivala jer je i određeni dio aktivnosti Instituta ove godine usmjeren prema Baroku. Sica je naglasila da odlična suradnja s Baroknim večerima već postoji, a Italija će na njihovu 44. izdanju Varaždincima osim glazbe predstaviti i druga područja umjetnosti, ali i gastronomije.

'Cijelo naše predstavljanje na festivalu bit će okrenuto baroku. Želja nam je pokazati to povijesno razdoblje u svim aspektima i posebnostima, kako bi posjetitelji festivala što bolje ušli u tu posebnu baroknu atmosferu', istaknula je Sica podsjetivši pritom da Italija ove godine predsjeda Europskom unijom.


Rajmund Rojnik dodao je da će za vrijeme festivala Varaždin imati poseban talijanski štih, a najavio je i otvorenje festivala koncertom ansambla Accademia Bizantina iz Ravenne.

'Suradnja s Italijom za nas je značajna ne samo na polju pripreme festivala, nego i u pripremi kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020.', zaključio je Rojnik.

Osim toga, Varaždinske barokne večeri ove su godine među kandidatima za titulu omiljenog klasičnog festivala u kampanji World's Favourite Festival. U sklopu tog projekta ljubitelji glazbe širom svijeta mogu dati svoj glas jednom od festivala. Glasanje putem interneta traje do 24. travnja.

Uz VBV i Varaždin u konkurenciji su festivali poput onog u Salzburgu, Beethovenfesta u Bonnu, Casteleton Festivala, Versailles Festivala, Dubrovačkih ljetnih igara i brojnih drugih.