'Top lista knjiga'

Ovi naslovi predvode proljetne liste najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj

26.05.2023 u 13:58

Bionic
Reading

Projekt 'Top lista knjiga' – prema podacima o prodaji u hrvatskim knjižarama nakon pokretanja u lipnju 2020. godine iz mjeseca u mjesec donosi pregled knjižarske prodaje na reprezentativom uzorku od 40-ak knjižara, samostalnih ili u sklopu knjižarskih lanaca, a rezultate prezentiraju u vidu 12, općenitih i tematskih top listi najprodavanijih knjiga

Najnoviji rezultati pokazuju da je proljeće donijelo pregršt novih značajnijih uspješnica koje će sasvim sigurno i u idućim mjesecima bilježiti značajniju prodaju, a među najprodavanijima su knjige Damira Karakaša, Jo Nesbøa, Joanne K. Rowling, Princa Harryja, Stipe Božića, Stanleyja Tuccija, Nataše Ozmec i Jasmine Kosmanović, i drugih.

Publicističkih TOP 50 predvode knjige "Rezerva" Princa Harryja, "Glukozna revolucija" Jessie Inchauspé i "Atomske navike" Jamesa Cleara. Uz već dugo prisutne tzv. longsellere Matthewa McConaugheyja "Zelena svjetla" i Jordana B. Petersona "12 pravila za život" na listi su napedovale i knjige Katarzyne Kucewicz "Žene koje previše osjećaju" te "48 zakona moći" Roberta Greenea. Za ostale knjige na listi kliknite ovdje.

Beletrističkih TOP 50 (strani i domaći naslovi zajedno) prema očekivanju predvodi novi roman Jo Nesbøa "Krvavi mjesec", nastavak popularnog serijala o Harryju Holeu, drugu poziciju i dalje drži longseller Charlieja Mackesyja "Dječak, krtica, lisica i konj", a ugodno nam je iznenađenje priredio Damir Karakaš čije je novi roman "Potop" na trećem mjestu zajedničke beletrističke liste (istovremeno je i na prvom mjestu TOP 20 hrvatske književnosti). Napredak prema vrhu liste napravile su i knjige "Kako ubiti vlastitu obitelj" Bella Mackie, "Atlasovih šest" Olivie Blake, "Ljubavna obmana u Španjolskoj" Elena Armas i neizbježna Colleen Hoover s romanom "Priča počinje s nama". Za ostale knjige na listi kliknite ovdje.

TOP 20 hrvatske književnosti predvodi već spomenuti Damir Karakaš s "Potopom", a ugodno iznenađenje je 3. mjesto debitantskog romana Filipa Rutića "O neuspjehu i nebitnome". Naravno, pri vrhu liste su i dalje "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić, "Črna mati zemla" Kristiana Novaka i "Brod za Issu" Roberta Perišića. Za ostale knjige na listi kliknite ovdje.

Što se tiče TOP 10 knjiga za djecu i mlade i TOP 10 slikovnica za najmlađe, to su očekivano na vrhu knjige Joanne K. Rowling "Harry Potter i odaja tajni" i "Harry Potter i kamen mudraca", uz najprodavaniju slikovnicu ove kao i protekle godine Nataše Ozmec i Jasmine Kosanović "Ti, moja prekrasna djevojčice". Nedavna filmska ekranizacija ponovno je pojačala interes za longseller Sanje Polak "Dnevnik Pauline P.", a stalno je velik interes za knjige Jeff Kinney iz serijala "Gregov dnevnik". Za ostale knjige na listi kliknite ovdje i ovdje.

Top liste najprodavanijih knjiga iz ostalih područja možete pogledati na sljedećim linkovima:

Mentalni i duhovni razvoj

Djeca i roditelji

Društvo, politika, povijest

Biografije i memoari

Popularna znanost i tehnologija

Putopisi i putovanja

Hrana i kuharice