U ZAGREBU

Otvorena Noć muzeja i Romski edukacijsko-kulturni centar

28.01.2022 u 20:41

Bionic
Reading

Noć muzeja, koja se ove godine održava sedamnaesti put, počela je u petak u novootvorenom Romskom edukacijsko-kulturnom centru, gdje je i otvorena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“

Drugu pandemijsku godinu zaredom, za muzeje u cijelom svijetu izuzetno izazovnu, Noć muzeja održava se online i, ondje gdje je to moguće s obzirom na epidemiološke mjere, u muzejima.

Plenković: Obrazovanje presudno za puno uključenost Roma u hrvatsko društvo

U skladu sa situacijom kojoj su se našli muzeji odabrana je i ovogodišnja tema "Muzeji - između stvarnog i digitalnog - Vol. 2".

Svečano otvorenje ovogodišnje Noći muzeja popratilo je otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra u Zagrebu i ondje postavljena izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je na sve što je ova vlada napravila dosad za romsku zajednicu, najavivši nastavak te potpore, među ostalim i na velikoj međunarodnoj konferenciji koja se priprema 8. travnja, na kojoj će se sagledati položaj Roma u Hrvatskoj, Europi i globalno.

Naglasio je kako je tema obrazovanja najvažnija tema za cijelo hrvatsko društvo i budućnost, ali i presudna za punu uključenost Roma u hrvatsko društvo i ključna da najmlađi pripadnici romske zajednice ostanu u školskom ciklusu do kraja.

"Zato mi se čini da će projekt koji smo pokrenuli s Ministarstvom znanosti još 2020. kada je donesen kurikulum za nastavnik predmet 'Jezik i kultura romske nacionalne manjine' u osnovnim i srednjim školama zasigurno pridonijeti čuvanju identiteta specifičnosti jezika i kulture i postati signal mladim Romima da će, kada dođu u školu, imati osjećaj da baštine svoj identitet i kulturu", poručio je.

  • +14
Andrej Plenković na otvorenju Romskog edukacijsko-kulturnog centra Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Današnji događaj, otvorenje centra za koji su izdvojili nešto više od četiri milijuna kuna, ocijenio je gotovo samim vrhom njihove suradnje i aktivnosti.

"Jasno je da je trend stalnog povećanja na konkretne projekte od kojih romska zajednica ima koristi, a hrvatsko društvo je uključivije i bogatije nego što je bilo prije nego što smo vodili ovakvu politiku", zaključio je.

Obuljen Koržinek: Nema masovnosti, ali ima velikog interesa

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako su se u Noći muzeja oni uvijek otvarali prema publici i drugim područjima društvenog djelovanja, pa joj je drago da je ove večeri tu i otvorenje Romsko-edukacijskog kulturnog centra, "jer i to je poruka da je kultura most koji nas povezuje kao građane bez obzira na našu pripadnost i stvara vrijednosti na kojima temeljimo razvoj društva i društva".

"Proteklih godina Noć muzeja je bila ona manifestacija koja je svojom masovnošću potvrđivala interes za upoznavanje muzeja i kulturne baštine, zadnje dvije godine, nažalost, zbog epidemioloških uvjeta ne možemo govoriti o masovnom posjećivanja muzeja, ali možemo o jednako velikom interesu i za muzeje i za ono što oni čuvaju i prezentiraju", istaknula je.

ONLINE I uživo

[FOTO] Unatoč epidemiji, neki su muzeji ipak otvorili svoja vrata. Pogledajte kako je Noć muzeja izgledala u nekim hrvatskim gradovima

Pogledaj galeriju

Ministrica je pozvala građane da se uključe u neki od bogatih virtualnih programa ili obiđu muzeje koji su u okviru manifestacije otvoreni, ali da i mimo ove večeri posjećuju muzeje jer će uvijek naći nešto što će ih zainteresirati i što će nešto naučiti.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je da se danas ne otvara samo objekt nego budući prostor okupljanja romske, ali i šire zajednice i mjesto koje će postati mjesto stvaranja novih prilika kroz različitih vidova obrazovnih procesa primarno za romsku zajednicu, ali i za sve one koji žele znati o romskoj kulturi.

Zahvalio je aktualnoj vladi koja je, rekao je, od 2016. do danas napravila najveće iskorake, ne samo za romsku zajednicu nego za sve manjine u našem društvu, a "plodovi ovog rada su neizmjeran doprinos integracije romske zajednice u hrvatskom društvu."

Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, rekla je kako u Noći muzeja sudjeluje 210 muzeja, galerija i drugih baštinskih institucija u Hrvatskoj s 450 različitih kulturnih sadržaja koje se mogu pretraživati putem digitalne platforme manifestacije.

"Posebno nas veseli i otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra koji će zasigurno postati mjesto dobre energije, druženja, učenja za sve pripadnike romske zajednice svih starosnih skupina, osobito najmlađe populacije", istaknula je.

Izložba "Tragovima romske kulture – zaslužni među nama“ donosi portrete istaknutih romskih umjetnika, znanstvenika, sportaša, aktivista i političara koji su svojim idejama, stvaralaštvom i trudom ostavili veliki doprinos u izgradnji boljega društva.

Na otvorenju su bili i potpredsjednik vlade Boris Milošević, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Ivana Kekin, izaslanik zagrebačkog muftije Mevludina efendija Arslani.

Nakon otvorenja Noći muzeja premijer i ostali uzvanici posjetili su izložbu "Kopač" u Meštrovićevom paviljonu.

Detaljne informacije o programima hrvatskih muzeja u Noći muzeja mogu se pronaći na web stranicama muzeja i institucija, kao i na Facebook stranici te popularne manifestacije.

Hrvatsko muzejsko društvo organizira Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine, kada je sudjelovalo samo šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. ona prerasta u nacionalnu manifestaciju, koju je dosad posjetilo 3.635.127 ljudi.