traje sve do 11. studenog

Otvorena je 26. revija lutkarskih kazališta Rijeka

04.11.2021 u 09:37

Bionic
Reading

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u srijedu je svečano otvorena 26. revija lutkarskih kazališta koju organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir tijekom svečanog otvorenja je istaknula da ove godine sudjeluju 12 kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije s isto toliko predstava. U popratnom programu su radionice i izložba.

Revija se održava u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, Gradskom kazalištu lutaka i Dječjoj kući.

Magdalena Lupi Alvir je navela da se programom revije nastoji pokazati raznolike lutkarske i izvedbene poetike te da lutkarstvo može biti inventivno, pa i provokativno. Predstave na reviji su za sve uzraste, od onih za djecu stariju od dvije godine do predstava za mlade i odrasle.

'Neke od tema predstava na reviji su odrastanje, neobična prijateljstva i važnost i snaga zajedništva, a izvođači se služe različitim tehnikama, od klasične animacije lutaka do teatra predmeta i animacije dijelova tijela', rekla je ravnateljica Lupi Alvir.

Istaknula je da reviju 11. studenoga zaključuje izvedba najdugovječnije predstave Gradskog kazališta lutaka u Rijeci, 'Ježeve kućice', koja će tom prilikom proslaviti 20. godišnjicu izvođenja, tijekom kojih je izvedena više od 500 puta.

Pozdravne riječi uputili su pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i pročelnik riječkoga gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar.

Prva predstava na programu, nakon otvaranja, bila je 'Caffe kraljevstvo' Kazališta lutaka Zadar.

Jedina nagrada koja se dodjeljuje na reviji posljednjih nekoliko godina je nagrada publike Domino. Zbog pandemijskih okolnosti nije moguće da glasaju svi gledatelji nakon predstava, pa o nagradi odlučuje mješoviti žiri u kojem su jedna obitelj koja redovito posjećuje Gradsko kazalište lutaka Rijeka i jedan glumac ili glumica.